„Alternativa Techirghiol”, pe masa Guvernului

hg%20alternativa%20techirghiol „Alternativa Techirghiol”, pe masa Guvernului

În şedinţa , de azi, vor fi aprobaţi, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii "Alternativa Techirghiol", judeţul Constanţa.

 

Statul a pregătit proiectul de construire a autostrăzii „Alternativa Techirghiol”, care va ocoli localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla și 23 August, pe teritoriul județului Constanța.

Traseul va avea lungimea de 30,59 km, iar pentru realizarea acestei investiții este necesară o suprafață totală de aproximativ 742,3 de hectare.

Planul de investiții prevede și realizarea unui nou pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră.

„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
Art. 1. – Se aprobă indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Alternativa
Techirghiol”, judeţul Constanța, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.”

 Potrivit documentației, valoarea totală estimată este de  5.744.823.000 lei, cu TVA inclus. Din aceasta, valoarea lucrărilor de construcții montaj se ridică la 4.923.530.000 lei (TVA inclus).Durată de execuție prevăzută este de 3 ani.

Autostrada are o lungime de 30,590 km și presupune realizarea unui nou pod peste canalul Dunăre – Marea Neagră.

 Traseul acestei variante, reprezentintă o alternativă rutieră ce permite evitarea în totalitate a localităților, realizându-se, în final, prin preluarea traficului de tranzit, o îmbunătățire majoră a capacităților de circulație ale sectoarelor de drum existente, a rețelei stradale din localitățile tranzitate de către DN 39 și, parțial, DN 38 și degrevarea podurilor existente peste canalul Dunăre – Marea Neagră.

În cadrul acestei variante de traseu, a fost propusă realizarea unui drum de legatură care să unească „Alternativa Techirghiol” cu pasajul existent peste DN 39, prin realizarea unui nou pasaj, în vederea preluării traficului înscris pe ambele sensuri ale direcției Port (Ro-Ro) – Mangalia.

Această legătură ar permite evitarea de către toate volumele de trafic a tranzitului localităților dispuse pe DN 39, între Agigea și 23 August (inclusiv) și DN 38 (Agigea și Techirghiol).
Alternativa Techirghiol ocolește localitățile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla și 23 August.


Traseul obiectivului „Alternativa Techirghiol” se desfășoară pe un amplasament nou fără a folosi trasee (porțiuni) de drum existente. Traseul propus se apropie la o distanță de cca 1 km de zona lacului Techirghiol.

În continuare, după traversarea Canalului Dunăre - Marea Neagră, traseul își schimbă direcția spre Sud-Vest, trecând printre localitățile Techirghiol și Movilița, intersectând DN 38,. În acest punct, a fost prevăzută amplasarea unui nod rutier de tip B, pentru asigurarea accesului în varianta traficului colectat din direcția Negru Vodă, Techirghiol, Potârnichea și Bărăganu. 

În cadrul acestui nod rutier a fost amplasat și un Centru de Întreținere și Coordonare al Autostrăzii. Ulterior, traseul își schimbă orientarea spre Sud, ocolind pe la Est, localitatea Biruința,  intersectând DJ 391 Tuzla – Biruința – Topraisar, la kilometrul 16 al obiectivului Alternativa Techirghiol și intersectează DJ 393 Techirghiol – Moșneni, iar la kilometrul 18, cu pasaj pe drumul județean pentru ca în dreptul localității Moșneni să se îndrepte către Sud-Est.


După intersecția DC5 23 August – Moșneni, la kilometrul 26 pe Alternativa Techirghiol, DC 5 a fost deviat printr-un pasaj care supratraversează Alternativa Techirghiol, ocolește pe la Est localitatea Dulcești și intersecția denivelată DJ 394, 23 August – Dulcești, la km 27 al Alternativei Techirghiol, (prin pasaj pe Alternativa Techirghiol care supratraveresează 
DJ 394).Traseul se încheie la intersecția cu DN 39, km 30,590 (aproximativ km 34, kilometru existent pe DN 39). Drumul este încadrat în clasă tehnică I.

 

Finantarea obiectivului se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

 

AL1T „Alternativa Techirghiol”, pe masa Guvernului

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.