Mihai Lupu: "Trag un semnal de alarmă. Este inadmisibil ca anumiți consilieri județeni să se amestece direct în gestionarea bugetelor"

20240208_112205 Mihai Lupu: "Trag un semnal de alarmă. Este inadmisibil ca anumiți consilieri județeni să se amestece direct în gestionarea bugetelor""Este absolut inadmisibil ca anumiți consilieri județeni să se amestece direct în gestionarea bugetelor instituțiilor de cultură și să dicteze modul în care se alocă cheltuielile pentru promovarea evenimentelor culturale.

În ultimii trei ani și jumătate, am muncit împreună cu managerii acestor entități pentru a reda independența instituțiilor culturale și pentru a promova o cultură liberă de presiuni politice în județul Constanța. În ciuda provocărilor, am reușit să oferim comunității noastre evenimente culturale importante și oportunități de dezvoltare reală. Anul trecut am redat publicului un eveniment de referință națională: Festivalul de Muzică Ușoară Mamaia. Anul acesta ne dorim să continuăm tradiția, prin organizarea unei ediții concurs, care, bineînțeles va presupune costuri mult mai mari. 

Imaginați-vă o instituție de cultură fără promovare: un festival care aduce mari artiști, dar care trece neobservat din lipsa unei campanii de promovare adecvate sau un teatru cu spectacole de excepție, dar cu săli goale din lipsa unei strategii de promovare bine puse la punct.

Gândiți-vă la un muzeu plin de comori culturale, dar puțini vizitatori pentru că informațiile despre expoziții nu ajung la public sau o bibliotecă plină de colecții bogate, dar cu puține evenimente din cauza lipsei de fonduri.

Nu neg importanța reparațiilor și a cheltuielilor administrative, însă dezvoltarea vine, mai ales, prin atragerea atenției. Orice formă de promovare aduce cu sine și oportunități de dezvoltare. Însă atunci când deciziile financiare sunt influențate de factori politici, există riscul evident de a compromite valorile culturale autentice și de a limita accesul la cultură pentru toți cetățenii. 

Este corect să le permitem acestor oameni de cultură să își gestioneze propriile resurse financiare. 

Vă invit să ne unim în susținerea independenței instituțiilor culturale și în promovarea unei culturi libere de presiuni politice! Cultura trebuie să rămână un pilon fundamental al societății noastre": a precizat Mihai Lupu pe pagina de Facebook.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.