ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) subliniază următoarele aspecte:
1. Resurse suplimentare:
Companiile vor trebui să aloce resurse pentru conformarea cu noile cerințe, ceea ce va crește costurile operaționale și va afecta competitivitatea pe piață.
2. Dublarea raportărilor:
Sistemul RO e-TVA va dubla raportările, fără a aduce beneficii semnificative în combaterea evaziunii fiscale, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declarația 394.
3. Ignorarea particularităților diferitelor domenii de activitate/practici comerciale:
Există o serie de elemente de practică contabilă specifice anumitor operațiuni derulate în cadrul companiilor care nu se regăsesc în datele colectate de ANAF prin diferitele formulare și sisteme puse la dispoziția contribuabililor, situații care se întocmesc manual și nu pot fi generate automat.
Totodată, există domenii de activitate care au o contabilitate specifică, și aici vorbim chiar de agențiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementează regimul special de TVA, astfel că pentru acești contribuabili va fi imposibil să corespundă situațiile generate automat cu cele raportate de contabili.
4. Necesitatea mecanismului:
ANAT recunoaște necesitatea unui mecanism eficient pentru recuperarea TVA neîncasat de stat. ANAT încurajează dialogul între autorități și mediul de afaceri pentru a găsi soluții echitabile și pentru a asigura o implementare eficientă a RO e-TVA.
„Revin cu noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experţilor contabili din ţară, exprimând respectul meu pentru munca voastră şi rolul esenţial pe care îl aveţi în ecosistemul financiar. Mulţumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenţie preocupările pe care mi le-aţi semnalat”, a scris Marcel Boloș pe Facebook.