miercuri, ianuarie 8, 2025

Ce se întâmplă în cadrul unei constelații de familie?

Constelațiile de familie: ce e nevoie să știi?

Cu siguranță ai auzit de constelații de familie. Sau poate chiar ai văzut filmul ”Another Self”, aflat acum în trending. Și probabil ai deja în minte întrebarea: Funcționează sau nu constelațiile de familie? Află din acest material cât de mult te ajută constelațiile de familie și ce trebuie să știi înainte de a te decide să mergi la o astfel de terapie, așa cum am înțeles noi experiența.  

În esență, nu este nimic supranatural în cadrul constelațiilor de familie. Acestea reprezintă o metodă de terapie de grup, foarte eficientă în a debloca anumite aspecte sau părți nevindecate din participanți. Nimic de speriat până acum. 
Metoda există de foarte mult timp pe ”piață”, însă a început să devină cunoscută în ultimii ani în România, ca formă de terapie suplimentară (dacă nu chiar alternativă). Conceptul a pornit de la Bert Hellinger, psihoterapeut german și a fost treptat adoptată și de alți psihoterapeuți, care i-au adus mici schimbări, precum Franz Ruppert (fascinat de psihoterapia traumei)

Există mulți terapeuți care practică această metodă, unii dintre ei chiar intens promovați. Nu o să vorbim despre numele lor, ci despre ceea ce se întâmplă în cadrul unei constelații de familie. 

Punctul de plecare în constelațiile de familie 

Pornim de la ideea că fiecare din noi este purtătorul informației genetice  a neamului, de până la 7 generații, spun unele studii. E destul de dificil să ajungem în cadrul unei constelații până la a 7-a generație, de regulă constelațiile se ”opresc” la a 2-a sau a 3-a generație, de unde putem obține și informații concrete de la cei apropiați aflați în viață. 
Atunci când există ceva reprimat sau ascuns în neam, cum ar fi secrete de orice fel sau traume nerostite și nerezolvate, informația se transmite mai departe către urmași, sub formă de blocaje sau diferite tipare care se repetă, pentru a fi scoase la suprafață și văzute. 
Poate fi vorba de morți ascunse, iubiri neîmpărtășite, trădări, abandonuri sau orice fel de aspect legat de istoria neamului. Exodul, schimbările de identitate, abuzurile și rupturile din neam sunt prezente la marea majoritate a participanților.
Fără să știm, noi le purtăm în spate și acționăm după niște tipare, care nici măcar nu sunt ale noastre. De exemplu, o antipatie profundă față de o anumită rasă sau religie, antipatie nejustificată pe cale conștientă, logică, ce poate porni de la o interacțiune agresivă pe care au avut-o strămoșii noștri, într-un război sau o dispută domestică. 
În momentul în care aceste aspecte sunt ”văzute”, ele sunt eliberate, inclusiv ca informație, din purtătorul lor. Iar asta poate însemna, în unele cazuri, deblocare pe niște aspecte, în altele, chiar vindecare de boală. 

Ce se întâmplă în cadrul unei constelații de familie?

Există un facilitator, care de regulă este psihoterapeut. Și există participanți. Participanții care se ”constelează” vin și povestesc despre situația sau blocajul reperat. 
Ori participantul, ori facilitatorul, alege persoane din grup care să ”joace” povestea, pentru a debloca informația. Iar povestea se ”derulează” în fața ochilor, prin interacțiunea personajelor, ghidată de facilitator, până la aflarea informației de bază sau a cauzei.
 Din nou, nimic supranatural. 

Cum știi dacă ”joci” propria temă sau tema altora?

Odată ales ca participant, este clar că există o informație în tine care a rezonat cu subiectul.
Totul funcționează pe principiul oglinzilor, sau mai bine zis, a neuronilor-oglindă, de care Franz Ruppert amintește în cărțile lui. Neuronul recunoaște informația prezentată, rezonează cu ea, este clar că o conține, așa că nici măcar nu este relevant dacă joci tema ta sau a celuilalt. Important e să o scoți la suprafață, pentru a debloca aspecte și din tine, ca participant. 
Este foarte adevărat, din experiența noastră, că ai nevoie de curaj pentru a face acest lucru. De multe ori, ceea ce ”iese” din constelații nu iese sub cea mai frumoasă formă. Participanții deblochează prin plâns, prin furie și prin manifestarea unei game variate de emoții, care pot ”speria”. Uneori, informațiile care se află sunt greu de dus, însă ce este important este că TOATE sunt confirmate ulterior de cei din neam, care își aduc aminte ”brusc” de subiect.  
Am avut surpriza să aflăm după o constelație, printr-un simplu telefon, fără a da detalii despre ce a relevat constelația, că tot ceea ce s-a întâmplat în cadrul ei face parte din adevărul neamului. Brusc, persoanele pe care le întrebi punctual despre niște aspecte, își aduc aminte de adevăruri uitate. 

Cei care se află pe margine lucrează și ei activ?

Orice constelație este ”jucată” conștient sau subconștient de toți cei prezenți, indiferent dacă participă activ sau nu la constelație. Chiar și cei care stau pe margine au conștientizări și deblocări. 
Acum, că ați aflat informații generale despre proces, iată și o listă de recomandări care să vă ajute să înțelegeți mai bine tehnica și la ce să fiți atenți, tot din experiența noastră. 

1.Alege cu grijă terapeutul 

Constelațiile de familie, ca orice formă de terapie, au la bază rezonanța. Rezonezi sau nu cu facilitatorul. Te deschizi sau nu în fața lui. Acest lucru nu ține neapărat de experiența lui(deși este un aspect relevant), ci de modul în care îl percepi tu, ca și client. Pentru că această formă implică deschidere și renunțarea la rezistență, este nevoie să ai încredere în facilitator, pentru a avea rezultate. De preferat, alege un psihoterapeut ca facilitator, pentru că este nevoie ca acesta să știe să gestioneze situațiile apărute, la nivel psihologic. Altfel, nu va putea să ”ducă” sau va gestiona mai puțin eficient întregul proces.

2.Constelațiile de familie sunt un proces

Aceasta trebuie să fie setarea oricui alege această variantă de terapie. Nu obții rezultate instant, nu te vindeci miraculos de o boală incurabilă de la prima participare. Iar cei care spun că fac asta, recomandarea noastră este să le dai ”skip” ca și facilitatori. Nu există miraculos într-o singură ședință, când cel mai probabil, rezistența mentală va fi foarte ridicată. 
Poți rezolva anumite aspecte, uneori chiar foarte multe într-o singură constelație, văzându-le și înțelegând după ce tipare acționezi. Însă fără muncă suplimentară, cu propria persoană, rezultatele nu vor fi cele scontate. 
Tocmai de aceea, mulți terapeuți recomandă și alte forme de terapie, care să vină să susțină și să ajute participanții să deblocheze total și să integreze mult mai ușor informațiile pe care le află, unele din ele foarte greu de dus și chiar… destabilizante. 

3.Asteaptă-te la recul..emoțional 

Constelațiile lucrează mult pe partea emoțională, subtilă, nevăzută de minte. Se poate întâmpla, destul de des, chiar, ca după o constelație să te simți rău. Sau să iasă emoții pe care nici nu știai că le stochezi. Sau să apară situații care să aducă ceea ce percepi tu a fi dezechilibru. După cum spuneam, este un proces, care are urcușuri și coborâșuri, nu este un drum lin. 

4.Tu ești cel care face munca

Ai într-adevăr un facilitator, dar munca de integrare o faci tu. Este ideal să pornești la drum cu o altă idee decât: mă vindecă celălalt. E nevoie de asumarea propriei povești. Terapeutul doar te ghidează și te susține în proces. Prin constelații, îți poate ”arăta” și cauza. Dar munca o faci tu, nu celălalt. Și este nevoie de multă perseverență și curaj să începi să schimbi lucruri în viața ta, după ce realizezi că programele după care ”rulai” nu erau ale tale, în primul rând. E ca și cum încep vălurile să pice, iar tu începi să înțelegi procesul și modul în care ai ajuns în acest punct al vieții tale. 

5.Da, te poți vindeca

Sunt multe cazuri de vindecări produse în urma constelațiilor, de la afecțiuni grave, la afecțiuni mai puțin grave. În aceste situații, de multe ori este vorba de muncă intensă de schimbare și eliberare. Asta nu înseamnă că nu mai ai nevoie de medici. 
Ceea ce faci prin constelații este să îi vezi pe cei care nu au fost văzuți, să vezi informațiile stocate sunt formă de blocaje, precum și cauzele lor. Iar după, să lucrezi activ, conștient, zilnic, pe aceste informații, inclusiv cu monitorizare, acolo unde evoluția afecțiunii impune acest lucru. 

6.Dar cât costă?

Prețul unei ședințe variază. În unele situații, pornește de la 250 de lei, în altele ajunge până la 500-600 lei, în funcție de experiența terapeutului. 

7.Au rezultate constelațiile de familie?

Da, au, produc schimbări, unele conștiente, altele subconștiente. Însă aici ține de fiecare participant, de rezistența pe care o are, cât și de disponibilitatea lui de a integra informațiile pe care le află. 

8.Poți să participi foarte des constelații de familie?

Aici părerile sunt împărțite. Sunt terapeuți care recomandă această formă de terapie de 3-4 ori în timpul vieții, alții care nu pun restricții. Din ce am observat noi, constelațiile deschid foarte multe sertare (nu numai cele legate de subiectul pe care îl lucrezi), iar informația poate să copleșească și totul să devină neclar. Mai mult, tu, ca participant, să fii foarte încărcat și total debusolat, pe măsură ce participi la ele. În alte situații însă, frecvența lor ridicată este benefică, pentru că ajută participantul să deblocheze ușor. 
Recomandat este să îți alegi o temă principală, pe care să o lucrezi din aproape în aproape. Dacă sari de la teme precum ”relații” la ”bani”, este posibil să nu mai poți înțelege mecanismul exact prin care se produc blocajele, cu toate că aceste subiecte sunt de multe ori legate între ele.  

În concluzie, constelațiile de familie nu sunt neapărat ”miraculoase”, însă pot fi o metodă eficientă de terapie de grup. De reținut este însă faptul că pentru a avea cele mai bune rezultate, pentru a spune așa, este nevoie de lucru cu sine, de dorința de a schimba aspecte, precum și de îmbinarea mai multor forme de terapie. Motorul schimbării ești tu. 

Related Articles

Fii conectat

1,137FaniÎmi place
13,500CititoriConectați-vă
85AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles