A murit unul dintre cei mai mari saxofonişti de jazz din America

a26944b388 A murit unul dintre cei mai mari saxofonişti de jazz din America

Wayne Shorter, unul dintre cei mai mari saxofonişti de jazz din America, a cărui carieră s-a întins de la bop, la fusion şi nu numai, a murit într-un spital din Los Angeles, la vârsta de 89 de ani. Publicistul său a confirmat decesul pentru New York Times.

Din anii 1960, Wayne Shorter a reuşit să impună a treia voce în jazz, într-o perioadă dominată de legendarii saxofonişti John Coltrane şi Sonny Rollins. Împreună cu fratele său, Alan Shorter (1932-1988), au cântat bebop şi s-au poreclit „Mr Weird” („Monsieur Bizarre”) şi „Doc Strange” („Docteur Etrange”).

De asemenea, a avut un parteneriat lung şi fructuos cu Joni Mitchell, apărând pe 10 dintre albumele acesteia, şi a colaborat cu muzicieni rock precum Carlos Santana şi Steely Dan.

A câştigat 12 premii Grammy, inclusiv unul luna trecută, potrivit Reuters.

Shorter a suferit o tragedie în viaţa sa odată cu moartea, în 1985, a fiicei pe care a avut-o cu cea de-a doua soţie, Ana Maria Patricio, care la rândul ei a murit când un avion de linie al companiei TWA a explodat la scurt timp după ce a decolat din New York, în 1996.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/a-murit-unul-dintre-cei-mai-mari-saxofonisti-de-jazz-din-america-21659375

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.