Un sarcofag al unui patrician din Dacia romană a fost distrus cu excavatorul. Care era vechimea sa?

e8f7f3eaa5 Un sarcofag al unui patrician din Dacia romană a fost distrus cu excavatorul. Care era vechimea sa?

Sosiţi la faţa locului, arheologii au sesizat că fragmentele aparţin unui sarcofag roman din secolul al treilea după Hristos, în care au fost introduse rămăşiţele lui Claudius Hermonius, un tânăr patrician care a trăit în Apulum, în Dacia romană, şi a murit la 30 ani.

Inscripţiile de pe capacul sarcofagului au fost dedicate de către soţia decedatului.

Arheologii, uluiţi de brutalitatea cu care a fost distrus în mod accidental o relicvă, au preluat fragmentele pentru a le cerceta şi a le reconstrui.

Între timp, poliţiştii au deschis o anchetă în rem pentru distrugere a siturilor arheologice, fiind efectuate lângă un cimitir.

Administratorul cimitirului a declarat pentru Alba24 că poartă răspunderea pentru săpăturile efectuate lângă cimitirul care se află sub controlul primăriei, menţionând că la nivel de documente este un vid legislativ privind săpăturile.

Dacia romană a fost o provincie romană după cel de-al doilea război daco-roman (dintre anii 105 şi 106 d.Hr).

Provincia cuprindea regiunile Banat, Oltenia şi Transilvania de azi şi avea o populaţie de 600,000 - 1,2 milioane de locuitori. Capitala acesteia era la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Chiar unde se află amplasată Alba Iulia de azi, romanii au construit castrul roman Apulum, unde erau amplasate Legiunea a XIII-a Gemina şi Legiunea I Adiutrix.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/social/un-sarcofag-al-unui-patrician-din-dacia-romana-a-fost-distrus-cu-excavatorul-care-era-vechimea-sa-21656274

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.