Oficialii egipteni au lansat fotografii pe Facebook cu un sul antic din papirus de 16 metri lungime.
A fost descoperit recent în Saqqara. şi datează de 2.000 de ani.
Este vorba de Cartea Morţilor, care cuprinde 10 ilustraţii antice ale zeilor şi scene din viaţa de apoi, precum şi texte.
Arheologii au descoperit sulul din papirus într-un sicriu dintr-un mormânt din apropierea piramidei în trepte a faraonului Djoser şi au anunţat descoperirea pe 14 ianuarie, chiar de Ziua Arheologilor Egipteni.
Arheologii moderni au inventat termenul „Cartea morţilor” pentru a se referi la o colecţie de texte despre care egiptenii antici credeau că ar ajuta la ghidarea morţilor în viaţa de apoi, scrie Live Science.
Muzeul Egiptean din Cairo a publicat fotografiile pe Facebook, cuprinzând ilustraţii pe foi din papirus, precum cea cu zeul Osiris, zeul egiptean al vieţii de apoi, aşezat pe tron pentru a aproba trimiterea sufletelor defuncţilor, ce au dus vieţi neprihănite, în Aaru (Câmpiile de stuf, un fel de rai la egipteni unde sufletele celor morţi se întâlneau cu rudele, părinţii şi cei dragi, şi se apucau să cultive grâu pentru a mânca din belşug şi de a se bucura de dragoste).
Pe pergamente apar şi ilustraţii cu Ammit, zeitate demonică şi monstrul devorator de inimi ale egiptenilor care au păcătuit.
Inima defunctului era cântărită pe balanţă cu pana de struţ a lui Maat, zeiţa adevărului, în prezenţa altor zei, precum Toth, zeul scrib cu cap de ibis, şi Anubis, zeul mumificării cu cap de şacal, ghid al spiritelor.
Dacă balanţa era echilibrată şi inima era la egalitate cu pana lui Maat, atunci sufletul defunctului se ducea în Câmpiile de stuf la comanda lui Osiris.
Dar dacă cântărea mai greu decât pana, inima defunctului era devorată de Ammit şi sufletul dispărea pentru totdeauna.
Sursa stire: