Arheologii au descoperit un nou oraş antic în Irak. Palatul care datează de 4000 ani, găsit mulţumită unui arheolog perseverent

9ffc0fc39f Arheologii au descoperit un nou oraş antic în Irak. Palatul care datează de 4000 ani, găsit mulţumită unui arheolog perseverent

Obiectele din imaginea de mai sus au fost descoperite în urma săpăturilor efectuate în oraşul sumerian îngropat Girsu, în sudul Irakului

Arheologii au efectuat săpături în sudul Irakului, într-un oraş important din vechea civilizaţie sumeriană, în cadrul Proiectului Girsu.

Proiectul Girsu era cât pe ce să fie respins acum câţiva ani, dar graţie unui arheolog perseverent, dr. Sebastien Rey, au fost descoperite un palat şi un templu care datează de peste 4000 de ani.

Istoricii pot acum să cunoască şi mai multe informaţii despre apariţia şi evoluţia primei civilizaţii, cea sumeriană, considerat chiar piatra de temelie a civilizaţiei moderne de azi.

Până la urmă, civilizaţia sumeriană a inventat roata, scrierea, berea, dar şi taxele.

Proiectul Girsu a fost un efort comun din 2021 efectuat de Muzeul Britanic şi Consiliului de Stat al Antichităţilor şi Patrimoniului Irakian.

Girsu a fost un oraş din Sumer. Numeroase descoperiri arheologice au fost făcute acolo încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, deşi o mare parte din săpăturile timpurii efectuate acolo au fost făcute necorespunzător şi au dus la deteriorarea sitului, inclusiv de căutările efectuate de vânătorii de artefacte care căutau piese pentru a le vinde pe piaţa neagră, transmite Heritage Daily.

Cu toate acestea, de-a lungul secolului anterior, acolo s-au făcut multe descoperiri. Un astfel de exemplu celebru este Stela Vulturii, un monument format din mai multe plăci de piatră care înfăţişează o scenă de luptă.

Aceasta îl prezintă pe regele din Lagash, Eannatum, angajat în luptă şi triumfând asupra principalului rival al oraşului, Umma.

Eforturile de săpătură ulterioare proiectului Girsu au descoperit, după cum notează Heritage Daily, un palat construit din cărămidă de noroi, precum şi ceea ce se crede că este reşedinţa principală a lui Ningirsu, omonimul oraşului Girsu şi zeitatea tutelară a oraşului.

În plus, au fost găsite peste 200 de tăbliţe cu scriere cuneiformă, cu evidenţe administrative.

Daily Mail a raportat că arheologul care a condus eforturile de săpătură, dr. Sebastien Rey, s-a confruntat cu multe obstacole.

„Îmi amintesc când am început, în 2016, nimeni nu mă credea, am fost la conferinţe internaţionale şi toată lumea mi-a spus <<‘Oh, nu, pierzi timpul, iroseşti fondurile guvernamentale ale muzeului din Marea Britanie>> asta îmi spuneau ei. Am avut alţi susţinători şi oameni care au crezut în acest proiect şi aşa că am perseverat”.

Datorită perseverenţei Dr. Rey şi a celorlalţi arheologi în proiect, unul dintre cele mai semnificative situri ale anticului Girsu este acum cunoscut, transmite The Jerusalem Post.

Sursa Foto - Wikipedia Commons

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/arheologii-au-descoperit-un-nou-oras-antic-in-irak-palatul-care-dateaza-de-4000-ani-gasit-multumita-unui-arheolog-perseverent-21636273

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.