Gallipoli, 1915-1916
Debarcarea din Gallipoli din 1915 a fost o încercare nereuşită a Aliaţilor de a deschide un nou front în Primul Război Mondial.
Planul a fost conceput de Winston Churchill, atunci prim-ministru al Marinei Britanice.
Operaţiunea a avut loc în peninsula turcească Gallipoli şi a implicat trupe britanice, franceze, australiene şi neozeelandeze.
Debarcarea a început la 25 aprilie şi s-a soldat cu un eşec costisitor pentru aliaţi, care au pierdut peste 100.000 de oameni.
Deşi iniţial au reuşit să obţină câteva succese, Aliaţii nu au reuşit să-şi atingă obiectivele şi au suferit pierderi grele.
Planul nu a fost bine pregătit, iar terenul dificil a făcut dificilă avansarea trupelor. În cele din urmă, aliaţii au fost nevoiţi să se retragă în ianuarie 1916.
Portretele militarilor - soldat australian la Gallipoli, 1915/ puşcaş marin american în Normandia, 1944/ soldat ucrainean în Crimeea, circa 2024-2026 - Midjourney
Normandia, 1944
Debarcarea din Normandia a fost o operaţiune militară majoră desfăşurată de Aliaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Operaţiunea a avut loc pe coasta nord-vestică a Franţei şi a implicat trupe americane, britanice şi canadiene.
Scopul principal al operaţiunii era de a deschide un nou front în Europa de Vest şi de a elibera Franţa de sub ocupaţia germană. Debarcarea a fost un succes şi a marcat începutul sfârşitului războiului în Europa.
Planul a fost conceput de Dwight D. Eisenhower, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa.
Debarcarea a început la 6 iunie şi a fost un succes, deşi costisitor, cu peste 10.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi în prima zi. Totuşi, aliaţii au reuşit să câştige controlul asupra plajei şi să avanseze în interiorul ţării.
Debarcările în Gallipoli/Normandia/Crimeea - Midjourney
Crimeea, circa 2024-2026
În ceea ce priveşte posibila debarcare a trupelor ucrainene cu suport din partea NATO în Crimeea, undeva prin 2024-2026, este important de menţionat că aceasta ar fi o operaţiune militară foarte dificilă şi riscantă.
Crimeea este o regiune disputată între Ucraina şi Rusia, iar Rusia are deja o prezenţă militară semnificativă acolo dn 2014. O astfel de operaţiune ar putea duce la un război direct între NATO şi Rusia dacă americanii şi britanicii ar avea un grad observabil de implicare în această operaţiune.
Este important să se ia în considerare faptul că situaţia geopolitică actuală este diferită faţă de cea din timpul celor două războaie mondiale.
O astfel de operaţiune militară ar avea consecinţe imprevizibile pentru toate părţile implicate fiindcă Vladimir Putin a ameninţat deseori NATO că va riposta cu atacuri nucleare dacă va pierde peninsula.
În plus, terenul din Crimeea este dificil, cu zone montane şi un teren accidentat, ceea ce ar face ca o debarcare să fie o operaţiune complicată şi riscantă, mai transmite ChatGPT.
Debarcarea în Crimeea - Midjourney
Sursa stire:
https://www.mediafax.ro/externe/marile-debarcari-in-istorie-gallipoli-normandia-si-crimeea-21795791