Radu Cosaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti, a murit

8efbabbd3f Radu Cosaşu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi jurnalişti, a murit

Radu Cosaşu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiind fiul lui Isac Rohrlich, contabil, şi al Melaniei (născută Wassermann).

A fost scriitor, unul dintre cei mai apreciaţi autori români de nuvele, dar şi jurnalist sportiv.

După ce a absolvit liceul la Bucureşti (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).

A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950),a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria “adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susţinând că literatura trebuie să înfăţişeze “adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. Colaborează la diverse reviste şi publică numeroase volume de nuvele sau romane.

După 1989 a fondat alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea revista de cultură Dilema (astăzi, Dilema veche) şi a colaborat la diverse alte publicaţii, informează Asociaţia Presei Sportive din România.

De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume, printre care amintim „Maimuţele personale”, „Un august pe un bloc de gheaţă”, „Poveşti pentru a-mi îmblânzi iubita” etc., cinci dintre ele fiind incluse în ciclul „Supravieţuiri”.

A scris povestiri cu un marcant caracter autobiografic, literatura sa având un filon eseistic foarte pronunţat.

A fost rubricant al ziarului Sportul, al revistei Cinema (inclusiv redactor) şi al României literare, fost redactor-şef la Fotbal Plus, redactor al revistei Dilema veche şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

Radu Cosaşu a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1975), cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), cu Premiul Naţional pentru Literatură (2007), cu Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

Anul trecut, seniorul Radu Cosaşu, editorialist GSP, a fost răsplătit de Asociaţia Presei Sportive cu premiul „Aurel Neagu” pentru întreaga carieră.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/cultura-media/radu-cosasu-unul-dintre-cei-mai-cunoscuti-si-respectati-jurnalisti-a-murit-21821555

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.