Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

9bf897ab09 Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

Cercetările din ultimele două decenii au descoperit că faraonul egiptean iubea vinul şi ar fi murit în urma unui accident după ce a condus un car tras de cai în stare de ebrietate, susţine o nouă teorie controversată.

Egiptologul biomedical Sofia Aziz susţine că faraonul a fost victima unui accident de car condus la mare viteză.

Indiciul este dat de rana sa deschisă de pe genunchiul stâng care a fost intens studiată.

Faraonul ar fi sucombat de pe urma infecţiei, dar şi de pe urma sistemului imunitar slăbit din cauza infectării cu malarie.

Dar alţi egiptologi susţin că faraonul avea trupul prea deformat pentru a face curse cu cai, având scolioză, piciorul deformat sau o altă boală genetică ce îl făcea să se deplaseze cu un baston.

pixel Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

Boala sa genetică ar fi provenit de la tatăl său, faraonul Akhenaton. Statuile îl ilustrează pe acest faraon (care a introdus religia monoteistă dedicată zeului Aten) cu caracteristici de consangvinizare, cauzat de pe urma unui act de incest între înaintaşii săi ce ar fi fost rude apropiate. Faraonii egipteni obişnuiau să se căsătorească cu surorile lor.

Tutankhamon, la rândul său, s-a căsătorit cu sora sa, Ankhesenamun, cu care au conceput doi băieţi ce au murit la naştere.

Cu toate acestea, Aziz sugerează că oamenii de ştiinţă au greşit când îl consideră pe faraon ca fiind invalid.

„Era ca un adolescent obişnuit, consuma mult vin şi probabil conducea carul prea repede”, a spus Aziz pentru BBC Science Focus în timpul Festivalului Ştiinţei de la Cheltenham.

S-a acordat multă atenţie varietăţii de alimente îngropate cu regele Tut, care au fost îmbălsămate cu răşină pentru a le conserva.

„Dar oamenii nu se gândesc la vin”, a spus Aziz. „În mormintele lor, egiptenii antici luau lucrurile pe care şi le doreau în viaţa de apoi, inclusiv alimentele şi băutura”.

Potrivit lui Aziz, prefera vinul alb sec.

„Această nouă teorie spune despre el că este mai degrabă un rege războinic, că practica curse de cai deseori”, a adăugat Aziz, arătând cum mormântul lui Tutankhamon conţinea căruţe regale, arme şi armuri.

pixel Tutankhamon a murit după ce a condus băut într-o cursă cu cai

Aziz susţine că faptul că cele mai multe accidente rutiere din zilele noastre implică adolescenţi este probabil să fi fost cazul şi pe vremea faraonilor.

Piciorul tânărului faraon de 19 ani ar fi lovit „planşa de la bord” a carului în timpul accidentului, provocându-i fractură şi rană descrisă după rapoartele de autopsie.

Cred că putem exclude aceste dizabilităţi”, a spus ea, susţinând că procesul de mumificare poate distorsiona în mod natural un corp.

După cum a spus profesorul Sahar Saleem, profesor de radiologie şi specialist în mumii de la Universitatea Cairo:

„Examinând tomografiile lui Tutankhamon, nu găsesc nicio dovadă de artrită la gleznă, care este un efect pe termen lung al mersului asupra piciorului. Deci, părerea mea este că prezenţa acestei deformări uşoare nu i-a cauzat faraonului tulburări semnificative asupra mersului".

Cu toate acestea, alţii nu sunt de acord. Printre aceştia se numără Dr. Zink Albert, şeful Institutului pentru Studiile Mumiilor de la Centrul de Cercetare Eurac şi coautor al studiului din 2010 menţionat anterior.

„Cred că rezultatele studiului nostru sunt încă valabile, inclusiv patologiile piciorului”, a spus el pentru BBC Science Focus.

Referindu-se la tomografiile efectuate la acea vreme, Albert a spus că „fără îndoială” Tutankhamon avea o deficienţă de mers, ceea ce făcea „dificil de imaginat că ar putut să se urce pe un car tras de cai”.

El a adăugat: „Este adevărat că a suferit o fractură la picior. Deşi este imposibil să se dovedească cauza exactă”.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/tutankhamon-a-murit-dupa-ce-a-condus-baut-intr-o-cursa-cu-cai-21951713

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.