6 iulie 1885 - Louis Pasteur salvează omenirea de rabie cu ajutorul vaccinului

7ae114c22b 6 iulie 1885 - Louis Pasteur salvează omenirea de rabie cu ajutorul vaccinului

Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssavirus. A făcut victime încă din preistorie.

În antichitate, despre cei infectaţi cu rabie se credea că sunt posedaţi de demoni, iar în Noul Testament sunt pasaje care descriu simptome (convulsii, spume la gură) ale unor persoane care sunt exorcizate de Iisus Hristos (Evanghelia lui Luca 9:37-43).

În vremurile moderne, frica de rabie nu s-a diminuat, iar boala şi simptomele ei, în special agitaţia, au servit drept inspiraţie pentru mai multe lucrări de zombie, deseori înfăţişând rabia ca fiind un virus mutant ce provoacă o pandemie devastatoare.

Dar un chimist şi microbiolog francez, Louis Pasteur, a venit cu soluţia.

Cercetările sale în chimie au condus la descoperiri remarcabile în înţelegerea cauzelor şi prevenirii bolilor.

A pus bazele igienei, sănătăţii publice şi a medicinei moderne.

Lucrările sale sunt acreditate pentru salvarea a milioane de vieţi prin dezvoltarea vaccinurilor pentru rabie şi antrax .

El este considerat unul dintre fondatorii bacteriologiei moderne şi a fost onorat drept „părintele bacteriologiei” şi „părintele microbiologiei”, împreună cu Robert Koch.

Pasteur a produs primul vaccin împotriva rabiei prin creşterea virusului la iepuri şi apoi slăbirea acestuia prin uscarea ţesutului nervos afectat.

Vaccinul antirabic a fost creat iniţial de Emile Roux , un medic francez şi un coleg cu Pasteur, care a produs un vaccin ucis folosind această metodă.

Vaccinul a fost testat pe 50 de câini înainte de primul său test uman.

Acest vaccin a fost folosit pe Joseph Meister , în vârstă de 9 ani , la 6 iulie 1885, după ce băiatul a fost muşcat de un câine turbat.

Acest lucru a fost făcut cu un anumit risc personal pentru Pasteur, deoarece nu era medic autorizat şi ar fi putut fi urmărit penal pentru tratarea băiatului.

După ce s-a consultat cu medicii, a decis să continue tratamentul.

Pe parcursul a 11 zile, Meister a primit 13 doze, fiecare doză folosind viruşi care fuseseră slăbiţi pentru o perioadă mai scurtă de timp.

Trei luni mai târziu l-a examinat pe Meister şi a constatat că era sănătos, iar Pasteur a fost salutat ca un erou.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/6-iulie-1885-louis-pasteur-salveaza-omenirea-de-rabie-cu-ajutorul-vaccinului-21989465

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.