O carte pe zi: „Dincolo”, de dr. Bruce Greyson

8fe3451b7a O carte pe zi: „Dincolo”, de dr. Bruce Greyson

Cartea se bazează pe 45 de ani de cercetare ştiinţifică a acestor fenomene.

Charles Bruce Greyson, născut în octombrie 1946, este profesor emerit de psihiatrie şi ştiinţe neurocomportamentale la Universitatea din Virginia. A scris mult pe tema cărţii pe care o semnalăm astăzi, publicată în 2021.

„Ce se întâmplă când murim? – explică editorii. O zecime din oamenii a căror inimă se opreşte raportează o experienţă la limita morţii (ELM). Poveşti despre lumină, tuneluri şi persoane dragi au tot fost spuse – şi contestate – încă din vechime. Dar când pacienţii au început să descrie evenimente pe care nu le putea respinge pur şi simplu, doctorul Bruce Greyson a început investigaţiile.

Ca psihiatru fără vreo convingere religioasă, dr. Greyson a studiat ELM dintr-o perspectivă ştiinţifică. În Dincolo, el împărtăşeşte lecţiile transformatoare pe care le-a învăţat în mai bine de 40 de ani de cercetare.

Datorită formaţiei noastre culturale tindem să vedem moartea ca pe sfârşitul conştiinţei şi al existenţei – o perspectivă îngrozitoare, care pe mulţi dintre noi ne sperie şi ne face anxioşi. Dar dr. Greyson arată cum revelaţiile ştiinţifice despre procesul morţii pot susţine o teorie alternativă. Moartea poate fi pragul dintre două forme ale conştiinţei, prin urmare, nu sfârşitul, ci o trecere. Această nouă perspectivă asupra morţii poate transforma frica de moarte, care ne domină cultura, într-o viziune sănătoasă a ei, ca pe încă o piatră de hotar în viaţa noastră. Dincolo ne provoacă să reflectăm asupra acestor experienţe şi asupra a ceea ce ne pot învăţa ele despre relaţia dintre creier şi minte, dezvoltându-ne capacitatea de a înţelege ce sunt conştiinţa şi fiinţa umană”.

„Ce înseamnă toate aceste experienţe pentru cei care n-au trecut printr-o ELM? se întrebea în final dr. Bruce Greyson. Am avut şi un al treilea motiv pentru care am intitulat această carte Dincolo. Titlul nu se referă doar la ce s-ar putea întâmpla după moarte şi la ce se întâmplă după o ELM, ci şi la ce se ppate întâmpla după ce aţi citit această carte. Oricum am înţelege o ELM, aceste expereinţe ne arată că există multe alte lucruri pe care urmează să le aflăm, faţă de ceea ce ştim deja despre minte şi capacităţile ei”.

Dr. Bruce Greyson – Dincolo. Un medic explorează ce ne spun experienţele la limita morţii despre viaţă, moarte şi lumea cealaltă. Traducere de Simina Bălăşoiu. Editura Litera, colecţia Introspectiv. 364 pag.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/cultura-media/o-carte-pe-zi/o-carte-pe-zi-dincolo-de-dr-bruce-greyson-22069655

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.