19 august 1953 - Se desfăşoară o lovitură de stat în Iran

807c3bebe4 19 august 1953 - Se desfăşoară o lovitură de stat în Iran

Scopul loviturii de stat a fost de a consolida puterea monarhului Mohammad Reza Pahlavi, care era favorabil intereselor occidentale şi se opunea influenţei sovietice.

Lovitura de stat a fost declanşată după ce Mosaddegh a refuzat să coopereze cu Compania Petrolieră Anglo-Iraniană (AIOC), o corporaţie britanică care controla majoritatea rezervelor de petrol din Iran.

Marea Britanie a instigat un boicot economic asupra petrolului iranian şi a folosit agenţi iranieni pentru a submina guvernul lui Mosaddegh.

Statele Unite s-au alăturat complotului după ce au fost convinse că Mosaddegh era un simpatizant comunist şi o ameninţare pentru stabilitatea regiunii.

Lovitura de stat a implicat mituirea unor oficiali militari şi civili, propagandă anti-Mosaddegh, organizarea de demonstraţii pro-şah şi violenţe de stradă.

Lovitura de stat a reuşit să răstoarne guvernul lui Mosaddegh la 19 august 1953 şi să instaleze un regim pro-american, anti-comunist, condus de generalul Fazlollah Zahedi.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/19-august-1953-se-desfasoara-o-lovitura-de-stat-in-iran-22094413

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.