Zeci de copii au aflat cum se confecționează măștile de la Veneția.

 
Un atelier de confecționare a măștilor a avut loc duminică, 18 februarie 2024, la Biblioteca Colorată, din Tomis Mall, Constanța. ARTelier este un studio cu ARTeliere de desen și pictură pentru adulți și copii. În fiecare săptămână aici puteți să participați la diferite activități. La activitate a de azi au fost prezenți peste 30 de copii ce au învățat cum se confecționează o mască de carnaval. Au invățat de asemenea și o parte din istoria măștilor. 
 
Iniţial, măştile erau confecţionate din mucava şi decorate cu pene, pietre preţioase şi blană. “Mascareri”, înfiinţaţi că breaslă în 1436, care aveau propriile reguli şi legi, erau una dintre cele mai respectate bresle veneţiene. Tinerii din Veneţia obişnuiau să folosească acest tip de mască ce acoperea nasul şi ochii. Masca este construită astfel încat să aibă trăsături feminine puternice, acoperă jumătate de faţă şi este atent decorată cu detalii subtile şi rafinate din aur, argint, pietre preţioase şi pene, fiind susţinută de un bastonaş lateral sau prinsă cu bandă de catifea.  Celebra mască cu cioc lung, însoţită de pălărie şi pelerină neagră, mănuşile albe şi baston, a fost creată de către doctorul francez Charles de Lorme, în secolul 16.
Medicul o folosea pentru a se proteja de ciumă atunci când trata bolnavii” le-au povestit organizatorii de la ARTelier, celor mici. 
 
Măştile de astăzi sunt realizate din ghips şi decorate cu modele aurii sau argintii şi pietre preţioase, cu picturi handmade sau colaje din piele şi pene. Ele sunt mult mai diverse şi poartă denumiri ca: Gatto, Dama, Jolly, Zanni, Pulcinella, Pierrot, Pantalone, Il Dottore, Burattino, Brighella, Arlecchino, Capitan Scaramouche.
În oraşul străbătut de cele 177 de canale, viaţa prinde culoare în fiecare lună februarie şi lumea îşi îmbracă straiele de sărbătoare şi se întoarce în epoca medievală, unde prinţesele se distrează cot la cot cu bufonii, nobilii şi arlechinii.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.