joi, ianuarie 9, 2025

Doi ani de la invazia rusă în Ucraina. “Comunitaria Talks” la Universitatea Ovidius

Centrul pentru Resurse Civice în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice – Universitatea Ovidius Constanta au organizat evenimentul “Comunitaria Talks: Constanța pentru Ucraina – 2 ani de provocări”. Evenimentul a marcat împlinirea a 2 ani de la începutul războiului la scară largă în Ucraina ce a provocat stabilirea a mii de cetățeni ucraineni în județul Constanța și împrejurimi, reliefând solidaritatea comunității constănțene cu persoanele fugite din calea războiului.
Conferința a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în rezolvarea situațiilor de criză generate de afluxul semnificativ al refugiaților ucraineni, membri ai societății civile, precum și reprezentanți ai mediului academic.
„Asemenea inițiative rămân importante în condițiile în care, cel puțin în primele luni ale războiului, sistemul educațional nu avea la dispoziție aproape nicio resursă umană sau materială pentru a le preda tinerilor ucraineni”, a precizat Magdalena Iacob, inspector în cadrul ISJ Constanța
Un interes aparte a fost acordat reprezentanților comunității de refugiați ucraineni, ce vor împărtăși din provocări și povești personale din viața lor care acum este legată de Constanța.
„Alături de foarte multe ONG-uri care s-au alăturat demersului, am am fost acolo la Pavilionul Expozițional, pe care a ajuns să-l cunoască toată lumea. Cred că 50% din populația Constanței a trecut la un moment dat pe acolo, ori în calitate de voluntar, ori în calitate de donator, ori în calitate de persoană care avea nevoie de ajutor. A fost o mobilizare cum eu, în 15 ani de acțiuni umanitare” a declarat Cristina Fodor, reprezentant al ONG-ului Crucea Roșie, filiala Constanța
Conferința moderată de Cosmin Bârzan, președintele CRC, a fost deschisă prin difuzarea trailerului filmului documentar “Twenty days in Mariupol” (Douăzeci de zile în Mariupol), în regia jurnalistului ucrainean Mstyslav Chernov, urmat de un moment de liniște ținut în memoria victimelor conflictului. 
“Provocările, într-adevăr, din acești doi ani sunt pentru toți, atât pentru comunitatea gazdă, cât și pentru refugiații care sunt oaspeții noștri temporari. Mulți dintre refugiați și-au dat seama că pot rămâne aici pe termen mai lung și se pregătesc în acest scop, iar în cadrul acestei conferințe, noi ne propunem să aducem în prim-plan aceste eforturi”, a declarat Coordonatorul Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Bârzan.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de networking, în timpul căreia studenții Facultății de Litere, specializarea Jurnalism, i-au putut intervieva pe membri comunității ucrainene.

Related Articles

Fii conectat

1,137FaniÎmi place
13,500CititoriConectați-vă
85AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles