60.000 de copii care s-au înscris în 2012 în clasa I, nu au mai ajuns la examenul de Bacalaureat

amba 60.000 de copii care s-au înscris în 2012 în clasa I, nu au mai ajuns la examenul de Bacalaureat

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, a început pe 17 iunie 2024, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare în limba română. La nivelul județului Constanța au fost desemnate 51 de centre pentru susținerea acestor probe de competențe de către cei 5002 de candidați înscriși.

 

„Examenul de bacalaureat din acest an școlar ar trebui să constituie pentru elevii noștri o probă a responsabilizării și seriozității în condiții cunoscute, dată fiind participarea la simulările județene anterioare din acest an școlar. Acestea au avut ca rol familiarizarea cu rigorile unui examen și cu tipurile de subiecte specifice. În acest context ne exprimăm încrederea că absolvenții noștri vor obține rezultatele dorite, corelate cu pregătirea și așteptările individuale” a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.

 

Potrivit EduPedu, procentul de 30% dintre elevii care nu au o finalitate după cei 12 ani de studiu obligatoriu este în continuă creștere de la un an la altul. Abandonul școlar timpuriu este deosebit de ridicat în rândul elevilor rromi. Doar 22% dintre tinerii rromi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au absolvit învățământul secundar superior, față de 83,3% în populația totală (Agenția pentru drepturi fundamentale, 2022).
De asemenea, disparitățile dintre zonele urbane (4,5%) și cele rurale (23,2%) în ceea ce privește rata părăsirii timpurii a educației și formării sunt substanțiale. Un studiu recent realizat de World Vision Romania arata ca 1 din 10 copii cu varsta scolara obligatorie din mediul rural nu frecventează în prezent nici o instituție de învățământ.
 
„O situație alarmantă, care poate duce la o adevărată bombă socială în următoarele decenii, dacă statul român nu ia măsuri urgente - peste 60.000 de copii care s-au înscris în 2012 în clasa I, nu au mai ajuns la examenul maturității, după cei 12 ani de studiu obligatoriu prin lege! Acest absenteism la Bacalaureat sau această diferență de peste 60.000 de elevi, este echivalentul a 2.400 de clase cu câte 25 de elevi.” a declarat Corina Crețu, Membru al Parlamentului European și Comisar European pentru Politică Regională
 

Suntem un popor al contrastelor, o societate care, din păcate, nu mai convinge noile generații să urmeze calea normală spre împlinirea profesională. Cauzele sunt multiple, de la gradul de sărăcie în rândul copiilor, ai căror părinți nu își permit să îi susțină în anii de studiu, până la exemplele cotidiene pe care rețelele sociale și mass-media le promovează. Pe termen lung, însă, acest fenomen va duce la creșterea infracționalității și scăderea numărului de profesioniști, statistici care se vor traduce într-un colaps generalizat al societății.

 

Calendarul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024 este următorul:

·         3- 7 iunie 2024 - Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

·         17- 19 iunie 2024 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română

·         19- 20 iunie 2024 - Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

·         19- 21 iunie 2024 - Evaluarea competențelor digitale

·         25- 27 iunie 2024 - Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

·         1 iulie 2024 - Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

·         2 iulie 2024 - Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

·         4 iulie 2024 - Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

·         5 iulie 2024 - Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

·         8 iulie 2024 - Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00

·         9- 11 iulie 2024 - Rezolvarea contestațiilor

·         12 iulie 2024 - Afișarea rezultatelor finale

 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: 

Recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

Susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

Obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise. 

 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.