„Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems”

proiect-mare-nostrum%201 „Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems”

Black Sea NGO Network, din Bulgaria, împreună cu partenerii Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, ONG Mare Nostrum, România, și Filiala Mării Negre a Academiei Ucrainene de Științe Ecologice, Ucraina, au lansat un nou proiect, „Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems” (MARMAPS), cu sprijinul Programului Interreg NEXT Bazinul Mării Negre. Proiectul își propune să  îmbunătățească cunoștințele despre cum pot fi conservate ecosistemele valoroase din Marea Neagră, oferind instrumente digitale pentru planificarea colaborativă și restaurarea biodiversității marine. Durata sa este de 18 luni, cu un buget total de 498.358 euro.
La începutul lunii octombrie, a avut loc prima întâlnire fizică din cadrul proiectului, în Salonic, Grecia, însoțită de un training privind gestionarea datelor. Pe durata întâlnirii, partenerii au discutat aspecte esențiale referitoare la activitățile din proiect și modul de implementare ale acestora pentru atingerea obiectivelor stabilite. Sesiunea de training a abordat sursele și tipurile de date spațiale, precum și colectarea și manipularea acestora, incluzând o discuție despre aplicarea uneltelor spațiale pentru gestionarea ariilor marine protejate (MPA). MARMAPS abordează problemele de mediu din Marea Neagră, care au primit o atenție sporită de la sfârșitul secolului trecut. Ecosistemul marin de mari dimensiuni este supus unei presiuni puternice din cauza activităților umane, ceea ce duce la supraabundența de nutrienți, exploatarea excesivă a resurselor vii și un mediu instabil. În conformitate cu obiectivele stabilite de UE și Convenția privind diversitatea biologică, MARMAPS își propune să ofere soluții și instrumente care să ne îmbunătățească capacitatea de conservare, susținând în continuare abordări solide și transparente din punct de vedere științific pentru atingerea obiectivelor de conservare. Prin urmare, scopul final al MARMAPS este de a proteja și promova biodiversitatea și moștenirea naturală prin sprijinirea inițiativelor de conservare a mediului marin la nivel regional.

MARMAPS își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța conservării ecosistemelor valoroase ale Mării Negre și să implice factorii de decizie în dezvoltarea soluțiilor de planificare maritimă, care promovează conservarea și restaurarea biodiversității marine. Acest lucru va fi realizat prin îmbunătățirea accesului la date științifice deschise și instrumente, precum și prin implicarea părților interesate în îmbunătățirea cadrului de conservare pentru ariile marine protejate (MPA) la nivelul bazinului marin. Un rezultat cheie al cooperării între partenerii proiectului este un portofoliu electronic de mediu (eFolio). Acesta va oferi o soluție rentabilă pentru atingerea obiectivelor naționale și regionale de conservare a ecosistemelor marine și pentru menținerea fluxului continuu și a durabilității resurselor naturale, ținând cont de impactul cumulativ al activităților umane și riscurile climatice.
Componentele acestuia includ un sistem de suport pentru decizii, șabloane pentru protocoale de monitorizare, instrumente de știință cetățenească și practici de bună guvernanță pentru MPA. Un eveniment regional de networking la finalul proiectului va reuni părțile interesate implicate în protecția biodiversității marine, pentru a promova eFolio și pentru a asigura impactul pe termen lung al proiectului, prin stabilirea unei rețele de actori implicați în guvernarea MPA la nivel regional. Rezultatele așteptate ale proiectului includ un mecanism de schimb și sprijin pe termen lung între membrii grupurilor țintă și utilizatorii finali, pentru a promova biodiversitatea Mării Negre și protecția naturii, precum și o capacitate îmbunătățită de planificare, monitorizare, raportare și guvernare a MPA-urilor. Proiectul MARMAPS continuă tradiția de cooperare între parteneri și se bazează pe experiența acestora, pentru a dezvolta și oferi instrumente IT cu acces deschis, pentru soluții inovatoare și suport decizional, îmbunătățind astfel accesul părților interesate regionale și al publicului la date și instrumente științifice deschise.

*** Proiectul “Open environmental eFolio for joint maritime spatial planning and conservation of the valuable Black Sea Basin marine ecosystems” MARMAPS, BSB00113, este finanțat de Interreg Next Black Sea Basin, cofinanțat de Uniunea Europeană și are un buget total de 498.358€.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.