Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record în 2022

5e395391f0 Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record în 2022

Emisiile de gaz au crescut cu 0,9%, ajungând la 36,8 gigatone în 2022, a raportat joi Agenţia Internaţională pentru Energie.

Dioxidul de carbon este eliberat atunci când combustibilii fosili precum petrolul, cărbunele sau gazul natural sunt arse pentru a propulsa maşini, avioane, case şi fabrici. Când gazul intră în atmosferă, captează căldura şi contribuie la încălzirea climei.

Evenimentele meteorologice extreme au intensificat emisiile de dioxid de carbon de anul trecut: secetele au redus cantitatea de apă disponibilă pentru hidroenergie, ceea ce a crescut nevoia de a arde combustibili fosili. Şi valurile de căldură au crescut cererea de energie electrică, notează ABC News.

Raportul de joi a fost descris ca fiind deconcertant de oamenii de ştiinţă climatologic, care avertizează că utilizatorii de energie din întreaga lume trebuie să reducă dramatic emisiile pentru a încetini consecinţele nefaste ale încălzirii globale.

„Orice creştere a emisiilor – chiar şi 1% – este un eşec”, a spus Rob Jackson, profesor de ştiinţă a sistemelor pământului la Universitatea Stanford şi preşedinte al Global Carbon Project, un grup internaţional. „Nu ne putem permite creşterea. Orice an cu emisii mai mari de cărbune este un an rău pentru sănătatea noastră şi pentru Pământ.”

Emisiile de dioxid de carbon de la cărbune au crescut cu 1,6% anul trecut. Multe comunităţi, în special din Asia, au trecut de la gaze naturale la cărbune pentru a evita preţurile mari ale gazelor naturale, care au crescut după invazia Ucrainei de către Rusia, a spus AIE.

Şi pe măsură ce traficul aerian global a crescut, emisiile de dioxid de carbon din arderea petrolului au crescut cu 2,5%, aproximativ jumătate din creştere fiind rezultată din sectorul aviaţiei.

Emisiile globale au crescut în majoritatea anilor începând cu 1900 şi s-au accelerat în timp, potrivit datelor de la AIE. O excepţie a fost anul pandemic 2020, când călătoriile aproape s-au oprit.

Nivelul emisiilor de anul trecut, deşi un nivel record, a fost totuşi mai mic decât se aşteptau experţii. Implementarea sporită a energiei regenerabile, a vehiculelor electrice şi a pompelor de căldură împreună a contribuit la prevenirea a încă 550 de megatone de emisii de dioxid de carbon, a spus AIE.

Măsurile pandemice şi creşterea economică slabă din China au redus, de asemenea, producţia, contribuind la limitarea emisiilor globale globale.

Iar în Europa, a spus AIE, generarea de energie electrică din energia eoliană şi solară a depăşit-o pentru prima dată pe cea a gazelor sau nucleare.

„Fără energie curată, creşterea emisiilor de CO2 ar fi fost de aproape trei ori mai mare”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, vedem în continuare emisii în creştere de la combustibilii fosili, împiedicând eforturile de a îndeplini obiectivele climatice ale lumii. Companiile internaţionale şi naţionale din combustibili fosili realizează venituri record şi trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate, în conformitate cu angajamentele lor publice de a îndeplini obiectivele climatice.”

Deşi emisiile continuă să crească la niveluri îngrijorătoare, o inversare care ar ajuta la atingerea obiectivelor climatice pentru care naţiunile s-au angajat rămâne posibilă, a declarat John Sterman, directorul Iniţiativei de durabilitate Sloan al Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

Naţiunile trebuie să subvenţioneze sursele regenerabile, să îmbunătăţească eficienţa energetică, să electrifice industria şi transportul, să stabilească un preţ ridicat pentru emisiile de carbon, să reducă defrişările, să planteze copaci şi să scape sistemul de cărbune, a susţinut Sterman.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/social/emisiile-de-dioxid-de-carbon-au-atins-un-nivel-record-in-2022-21656618

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.