FOTO | „365, Les dames de Bucarest“ – expoziţie inedită a ilustratoarei Georgiana Chiţac, la Muzeul de Artă Constanţa

79f4ce02bd FOTO | „365, Les dames de Bucarest“ – expoziţie inedită a ilustratoarei Georgiana Chiţac, la Muzeul de Artă Constanţa

O tânără artistă originară din Constanța, dar stabilită în Capitală, a desenat, în fiecare zi, timp de un an,  câte o femeie, pe care a întâlnit-o, în drumurile sale, pe străzile Bucureștiului.  365, Les dames de Bucarest  este titlul ineditei expoziții ce a fost deschisă, astăzi, la Muzeul de Arta din Constanta și care conține desene încărcate de emoție și de sensibilitate, dedicate eternului feminin.

În anul 2021, în plină pandemie, artista Georgiana Chiţac a găsit evadarea pentru o stare sufletească mai bună, prin artă. În plimbările sale zilnice, pe străzile Capitalei, Georgina a surprins și a ilustrat pe hârtie, 365 de femei, cu 365 de destine.

Directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus- Pîrvan, ne oferă detalii despre expoziția- 365, Les dames de Bucarest, considerată a fi un adevărat maraton artistic:

„Astăzi panotăm o expoziție foarte interesantă, spun eu, pentru are în centrul său figuri citadine, figuri pe care artista Georgiana Chițac le-a înregistrat timp de un an de zile. A fost un soi de proiect pe care l-a gândit în 2021, proiect care se referea la un soi de discurs plastic permanent, în sensul în care în fiecare zi un nou personaj era desenat. Georgiana Chițac este o ilustratoare și personajele sunt foarte expresive. De fapt, sunt femeile din București, «Les Dames de Bucharest», cum se intitulează și expoziția, surprinse în diferite stări, în diferite atitudini…“

Urmărind desenele artistei Georgiana Chițac, observăm o lume fără retuș, în transformare, o lume prinsă, apoi eliberată, parțial, de temeri și de restricții:

„Un bun desenator este cel care nu lasă mâna se odihnească niciodată. Deci iată Georgiana Chițac cumva asta a încercat și a și reușit facă. Expoziţia va fi deschisă în perioada 3-28 mai, așadar va prinde perioada Nopții Muzeelor, când muzeul se umple de vizitatori, așa că, pe lângă expoziția de jos – Florica Prevenda, iată, vor fi două expoziții foarte interesante pentru constănțeni, de vizitat la Muzeul de Artă.“

Expoziția 365, Les dames de Bucarest  poate fi văzut la ultimul etaj al Muzeului de Artă din Constanța, în liniștea și lumina acestei instituții ce ne conferă o stare de spirit specială, ori de câte ori ne oferim timp să îi fim oaspeți.

Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/05/03/foto-365-les-dames-de-bucarest-expozitie-inedita-a-ilustratoarei-georgiana-chitac-la-muzeul-de-arta-constanta/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.