Preferă să se întoarcă în Ucraina devastată de război, ca să beneficieze de servicii medicale și medicamente

6caa7bc204 Preferă să se întoarcă în Ucraina devastată de război, ca să beneficieze de servicii medicale și medicamente

Preferă să se întoarcă în țara aflată în război ca să beneficieze de servicii medicale și medicamente! Este vorba despre unii refugiați ucraineni care se plâng că nu sunt înscriși pe listele medicilor de familie și, uneori, trebuie să plătească pentru consultații și analize. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun că refugiații beneficiază de toate serviciile din pachetul de bază, nu este nevoie să fie înscriși pe lista unui medic de familie și nici nu au nevoie de trimiteri. Aflăm detalii dintr-un material realizat de Cătălina Radu.

Ana, așa cum și-a dorit să îi spunem, pentru a-și păstra anonimatul, a venit în Constanța în luna martie a anului trecut, după aproape 20 de ani petrecuți în Odesa. Cunoaște limba română și îi ajută pe refugiații care au nevoie de translatori când ajung la medic. Astfel a aflat problemele cu care se confrunta aceștia, iar de unele s-a lovit chiar ea:

Ana:

Medicul de familie mi-a primit copilul adoptat, uncrainean, și copilul era cu temperatură aproape 40 de grade, nu putea să aștepte până afla doamna cum se procedează cu el. Medicul de familie nu vrea să ne ia pentru că nu știe în ce bază să ne încadreze, iar cu analizele, n-am făcut niciun fel de analize și am înțeles că foarte mulți sunt refuzați sau îi costă foarte mult. Toți merg special, care nu sunt în zone foarte bombardate, preferă să plătească benzină, să meargă până-n Odesa, să facă totul acolo.

O altă problemă este că unele medicamente fabricate în Ucraina nu se găsesc și în România.

Ana:

Nu există analoge ale multor preparate ale noastre și se aduc din Ucraina. Cine vine primul, vine cu rețeta, vine cu medicamentele de acolo. Și eu am aceeași problemă: îmi tratez endometrioza și nu există medicamentele pe care le iau eu. Cam o dată la șase luni deocamdată, cu riscul de a-mi pierde viața, mă duc în Odesa.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța spun refugiații nu au nevoie fie înscriși pe lista unui medic de familie și nici de trimiteri pentru a beneficia gratuit de asistență medicală. Aurelia Drăgoi, purtătorul de cuvânt al CJAS, explică:
Aurelia Drăgoi:
Se pot prezenta direct la medicii specialiști! Așadar, ucrainenii trebuie știe faptul nu este necesar și nu vor fi înscriși pe listele medicilor de familie.  Pot beneficia de serviciile medicale, dar fără înscrierea pe listă.
Potrivit evidențelor CJAS Constanța, doar în primul trimestru al acestui an, 868 de refugiați ucraineni au beneficiat de servicii medicale în valoare de aproape 900.000 lei.

Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/05/08/prefera-sa-se-intoarca-in-ucraina-devastata-de-razboi-ca-sa-beneficieze-de-servicii-medicale-si-medicamente/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.