CONSTANȚA: Scafandrii protestează astăzi față de un ordin MApN ce reglementează activitățile de scufundare în scop comercial

8e6597c985 CONSTANȚA: Scafandrii protestează astăzi față de un ordin MApN ce reglementează activitățile de scufundare în scop comercial

Sindicatul Scafandrilor din România protestează luni, 8 mai, la Constanța, față de un ordin al MApN, privind reglementarea activităților de scufundare în scop comercial.

Scafandrii acuză statul român că i-ar împiedica să-și desfășoare în bune condiții activitatea.

Președintele Sindicatului Scafandrilor din România, Emanuel Vultur, precizează că toți colegii lui sunt condiționați, în desfășurarea activităților comerciale, de înscrierea la Centrul de Scafandri din Constanța, în caz contrar putând fi sancționați:

Emanuel Vultur:

Până în momentul de față, s-a pus în vedere celor care dețin firme nu li se va elibera autorizația dacă nu-și trec scafandrii în registrul unic. Acesta este un registru militar, aparține de o entitate militară.

Cât de mare este sancțiunea în acest caz sau care este sancțiunea?

Emanuel Vultur:

Practic ei nu pot sancționa cu amendă, însă efectiv te constrâng prin faptul nu-ți dau voie muncești.

Cum vă pot controla?

Emanuel Vultur:

S-au dus la căpitănie, la căpităriile zonale, și le-au pus în vedere să-i anunțe de fiecare dată când cineva cere autorizație de scufundare. Da, există sancțiuni, adică nu eliberează autorizația angajatorului, autorizație de funcționare, dacă nu are numai scafandri înscriși la Centrul de Safandri în acel registru unic. În momentul de față nici măcar turistul nu poate facă scufundări, nimeni nu are voie facă nicio mișcare decât dacă plătește la Centrul de Scafandri. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, col. Corneliu Pavel, afirmă că MApN nu urmărește prin această reglementare decât siguranța activităților de scufundare și reducerea numărului de accidente:

Col. Cornel Pavel:

Emiterea acestei autorizații de către centrul de scafandri certifică faptul că, în primul rând sunt îndeplinite condițiile de siguranță din punct de vedere al scafandreriei. În al doilea rând, dacă ne referim și la activitatea de pescuit, acesta este alt domeniu, iar societățile care își desfășoară activitatea în acest domeniu al pescuitului trebuie să-i adreseze Agenției Naționale pentru Pescuiți și Avacultură din subordinea Ministerului Agriculturii.

Protestul scafandrilor este programat luni, 8 mai, în intervalul orar 10:00 – 12:00, pe trotuarul din fața Centrului de Scafandri Constanța, unde sunt așteptați aproximativ 40 de sindicaliști.

Redactor: Cristina Ghelasie/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/05/08/constanta-scafandrii-protesteaza-astazi-fata-de-un-ordin-mapn-ce-reglementeaza-activitatile-de-scufundare-in-scop-comercial/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.