Cercetătorul științific Maria Magiru – 50 de ani frumoşi, dedicaţi artei populare. Un interviu emoţionant, diseară, de la ora 18:30, la Radio Constanţa

7213867be6 Cercetătorul științific Maria Magiru – 50 de ani frumoşi, dedicaţi artei populare. Un interviu emoţionant, diseară, de la ora 18:30, la Radio Constanţa
50 de ani frumoși și unici – pe toți i-a dedicat cercetătorul științific Maria Magiru colecționării, conservării și promovării obiectelor din patrimoniul satului tradițional românesc. Nu a fost mereu ușor, dar acum, privind în trecut, Maria Magiru ne mărturisește înființarea Muzeului de Artă Populară din Constanța și dotarea lui cu cele mai frumoase piese culese din satul dobrogean și nu numai a reprezentat misiunea vieții sale.
Directorul Muzeului de Artă Populară, cercetătorul științific Maria Magiru, care se va pensiona peste numai câteva zile, a oferit un interviu emoționant postului nostru de radio:
icoane-muzeul-de-arta-populara-foto-silvia-pascale-300x225 Cercetătorul științific Maria Magiru – 50 de ani frumoşi, dedicaţi artei populare. Un interviu emoţionant, diseară, de la ora 18:30, la Radio Constanţa„Destinul m-a adus la Constanța, pe vremea aceea, la Muzeul de Artă. Acolo exista un singur muzeograf, cu istoria artei, iar eu – cu istoria. Tot în acel an se punea problema organizării la Constanța a unui muzeu de artă populară. Și dintre cele două muzeografe care eram, mi s-a propus ocup de organizarea Muzeului de Artă Populară.
Eu mi-am închipuit, o tânără absolventă, există colecții muzeale și voi gândi la o tematică și fac muzeul. Mi s-a spus, însă, nu există niciun obiect, eu trebuie ocup fac colecțiile muzeale, plec pe teren, din sat în sat, din comună în comună, peste tot, și adun obiecte care ne vorbească despre civilizația materială și spirituală a românilor din Dobrogea, dar și a celorlalte etnii. O misiune foarte grea! Gândiți-vă, după 5 ani de studiu în București, cu studii la Biblioteca Academiei, ți se propune faci o muncă atât de grea, de care nu te mai întâlniseşi. M-am dus la preotul din sat și am să-l pomenesc, Găureanu Dumitru, din satul Băneasa, care m-a ascultat cu multă atenție și mi-a spus: «Merg eu cu dumneavoastră prin sat, pe la casele bătrânelor.»
Deci putea spune primii pași i-am făcut alături de părintele Găureanu, din comuna Băneasa“.
Un amplu interviu în exclusivitate cu directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, cercetătorul științific Maria Magiru ascultați în această seară, de la ora 18:30, în emisiunea „Până la ultimul cuvânt“.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/05/25/cercetatorul-stiintific-maria-magiru-50-de-ani-frumosi-dedicati-artei-populare-un-interviu-emotionant-diseara-de-la-ora-1830-la-radio-constanta/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.