Exercițiu al Poliției de Frontieră privind gestionarea unui aflux masiv de migranți

faabfa5213 Exercițiu al Poliției de Frontieră privind gestionarea unui aflux masiv de migranți

Constanţa găzduieşte astăzi exerciţiul Valhalla 23, organizat de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră în scopul verificării capacităţii de intervenţie a structurilor din cadrul MAI în gestionarea unui aflux masiv de migranţi la frontieră.

Exerciţiul a început în această dimineaţă şi se desfășoară în trei etape.

Prima, secvenţa pe mare, are loc la bordul navei MAI 0201 Ştefan cel Mare, pentru detectarea unei ambarcaţiuni cu migranţi şi conducerea acesteia în Portul Constanţa.

În etapa a doua, exerciţiul continuă în terminalul de pasageri al Portului Constanţa pentru debarcarea migranţilor şi efectuarea primelor proceduri specificce.

Ultima etapă se desfăşoară la sediul Gărzii de Coastă, în cadrul Centrului integrat pentru desfăşurarea tuturor activităţilor specifice: triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, controlul de frontieră şi realizarea interviului preliminar, amprentarea şi fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranţilor, înregistrarea şi procesarea solicitanţilor de azil, realizarea interviurilor şi acordarea accesului la teritoriu, precum şi luarea în custodie publică acolo unde situaţia o impune.

Potrivit unui comunicat, exercițiul de conducere și cu forțe în teren VALHALA 23 este parte din proiectul PDP1 – Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație, finanțat în cadrul Mecanismului Norvegian 2014-2021, pentru gestionarea unor situații generate de un aflux masiv de migranți la frontiera de sud-est a României.

Vor fi angrenate forțe și mijloace specifice din partea structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției Române, precum şi specialiști din partea Direcției de Sănătate Publică.

Informații despre proiect:

În perioada aprilie 2019 – martie 2024 Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este partener în proiectul ”Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație” finanţat prin Programul Afaceri Interne – Aria de Cooperare „Azil şi migraţie”, aferent Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră este lider în cadrul componentei II – “Întărirea capacității de răspuns a autorităților române în cazul unui aflux masiv de migranți”, având ca și subactivitate desfăşurarea a două exerciţii practice în vederea coordonării şi instituirii de mecanisme pentru autorităţile naţionale competente.

Coordonatorul proiectului este Inspectoratul General pentru Imigrări, care implementează proiectul în cauză, în parteneriat cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Sursă : Garda de Coastă Constanța/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/06/07/exercitiu-al-politiei-de-frontiera-privind-gestionarea-unui-aflux-masiv-de-migranti/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.