SABER GUARDIAN 23: Rachete HIMARS au fost lansate la Capu Midia. A avut loc și un incident naval

77490c979e SABER GUARDIAN 23: Rachete HIMARS au fost lansate la Capu Midia. A avut loc și un incident naval

Militari români, americani și italieni s-au aflat ieri în Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia, pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 23. În cadrul secvențelor de instruire, au fost lansate rachete HIMARS și utilizate sistemele LAROM, KUB și MLRS – informează Ministerul Apărării Naționale.

Sistemele MLRS sunt operate de militarii Batalionului 1 din Regimentul 5 Artilerie Terestră din Italia și de cei ai Batalionului 1-77 din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră din Statele Unite ale Americii.

HIMARS sunt operate de militarii Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, iar sistemele LAROM și KUB de cei ai Regimentului 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava” și ai Regimentului 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”.

Exercițiul NATO Saber Guardian 23 a continuat, ieri, și cu o secvență de evacuare medicală la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

Militarii americani, polonezi și români au stimulat transportarea de urgență a unor răniți, în cadrul „Hospital Exercise 23”, exercițiu multinațional care urmărește antrenarea în comun a forțelor armate ale Statelor Unite, ale aliaților și partenerilor NATO, astfel încât să fie capabile să opereze împreună și pregătite să răspundă la orice amenințare din orice direcție.

Escadronul de evacuare aeromedicală 86 din cadrul Forțelor Armate ale SUA a simulat o evacuare medicală a unor pacienți din România la Baza Aeriană Ramstein din Germania.

„HOSPEX 23” este parte exercițiului Saber Guardian 23, în desfășurare, până în data de 9 iunie, în Delta Dunării și regiunea Mării Negre, și este inclus în Defender 23, un exercițiu multinațional, condus de Armata SUA din Europa și Africa, ce reunește, până pe 22 iunie,  militari din peste 20 de țări aliate și partenere.

În weekend, în județul Ialomița, a avut loc și un incident naval: un  transportor Piranha 3 s-a scufundat în timp ce încerca să traverseze Brațul Borcea, în timpul unei secvențe de antrenament executate pe Dunăre în cadrul exercițiului Saber Guardian 23.

Ministerul Apărării a precizat ulterior că, în urma incidentului din 3 iunie,  niciunul dintre militarii din vehicul nu a fost rănit, iar transportorul blindat scufundat a fost recuperat și a intrat în „lucrări de întreținere”. MApN a adăugat că militarii care se aflau în vehicul în momentul scufundării acestuia au fost extrași din vehicul după „aplicarea procedurilor standard de salvare și evacuare” și toți „au ajuns la mal în siguranță”.

saber-guardian-23-blindat-scufundat-captura-tvr-300x181 SABER GUARDIAN 23: Rachete HIMARS au fost lansate la Capu Midia. A avut loc și un incident naval

Surse: MApN, TVR, RRA/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: MApN, capturi video MApN, TVR

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/06/07/saber-guardian-23-rachete-himars-au-fost-lansate-la-capu-midia-a-avut-loc-si-un-incident-naval/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.