Universitatea Ovidius din Constanţa scoate la concurs 5266 de locuri pentru studii de licenţă şi alte 2885 de locuri la programele de master
La Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) începe joi, 6 iulie 2023, sesiunea de vară a concursului de admitere pentru programele de licenţă şi de master din cadrul celor 16 facultăţi.
Pentru admiterea din acest an, sunt scoase la concurs 5266 de locuri la cele 81 de programe de studii universitare de licenţă şi 2885 de locuri pentru 58 de programe universitare de master.
‘Admiterea din acest an aduce patru programe noi de studii de licenţă, la care candidaţii se pot înscrie începând cu sesiunea din luna iulie. Astfel, vor fi scoase la concurs 50 de locuri la specializarea Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, în cadrul Facultăţii de Farmacie; Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă scoate la concurs 50 de locuri la Informatică aplicată în inginerie industrială şi 30 de locuri la Sisteme de producţie digitale, iar la Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie sunt scoase la concurs 30 de locuri la programul Ingineria şi protecţia mediului în industrie’, precizează rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu.
În sesiunea iulie a concursului de admitere, pentru programele de licenţă, calendarul general al admiterii este 6 – 28 iulie 2023, când vor avea loc înscrierile, susţinerea probelor de concurs şi înmatricularea pentru toate domeniile de studii de la toate formele de învăţământ – învăţământ cu frecvenţă (IF), învăţământ la distanţă (ID) şi învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR), în funcţie de calendarul fiecărei facultăţi, cu excepţia Facultăţii de Medicină, unde înmatriculările se finalizează pe data de 29 iulie 2023 şi a Facultăţii de Stomatologie, unde data finală pentru înmatriculări este 4 august 2023.
Pentru programele de master, în perioada 6 – 28 iulie 2023 vor avea loc înscrierile, susţinerea probelor de concurs şi înmatricularea pentru toate domeniile de studii, conform calendarului specific al fiecărei facultăţi. Excepţie face Facultatea de Medicină, unde admiterea la master va avea loc în luna septembrie.
La toate cele 16 facultăţi şi la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, înscrierea pentru admitere a candidaţilor cetăţeni români, UE, SEE, CE se va realiza online, pe platforma https://admitereonline.univ-ovidius.ro/. De asemenea, şi în acest an, românii de pretutindeni (români şi etnici români, cu domiciliul stabil în străinătate, conform actului de identitate) se pot înscrie prin platforma dedicată http://admitereonlinerp.univ-ovidius.ro/.
Totodată, cetăţenii internaţionali care doresc să studieze la UOC se pot înscrie online, utilizând platforma https://admitereonline.univ-ovidius.ro/.
În funcţie de facultatea aleasă, admiterea se face fie pe baza concursului de dosare, fie prin examen de admitere – în cazul programelor de studii care presupun probarea, de către candidaţi, a unor abilităţi sau cunoştinţe de specialitate.
Astfel, în 11 facultăţi ale UOC (Facultatea de Construcţii, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Teologie) admiterea va fi realizată pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional sau a unei scrisori de intenţie, în funcţie de criteriile de selecţie specifice fiecărui program de studii (https://admitere.univ-ovidius.ro/home/criterii-de-admitere-si-taxe-de-scolarizare/).
La Facultatea de Arte admiterea se realizează în baza susţinerii unor probe vocaţionale şi practice, în funcţie de programul de studii ales, în timp ce la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport candidaţii vor susţine probe sportive, în funcţie de programul de studii pentru care optează.
Pentru admiterea la Facultatea de Medicină, Facultatea de Stomatologie şi Facultatea de Farmacie candidaţii vor susţine examene scrise, care se vor desfăşura în format fizic, în spaţiile aparţinând UOC.
La toate facultăţile, candidaţii declaraţi ADMIS trebuie să îşi facă înmatricularea online, în platformă, odată cu confirmarea locului. Pentru finalizarea înmatriculării, candidaţii au obligaţia de a depune în original actele de studii utilizate la înscriere (diploma de bacalaureat sau, după caz, diploma de licenţă), precum şi contractul de studii semnat în original. Termenul de depunere a actelor este menţionat în fişa de înscriere şi în calendarul admiterii pentru fiecare facultate.
Pentru candidaţii din categoria români de pretutindeni (români şi etnici români, cu domiciliul stabil în străinătate, conform actului de identitate), admiterea va fi realizată pe baza mediei de la bacalaureat la toate facultăţile, cu excepţia Facultăţii de Arte – unde candiaţii vor susţine o probă de aptitudini eliminatorie. Candidaţii declaraţi ADMIS trebuie să îşi facă înmatricularea în termenele prevăzute în calendarul admiterii sau stipulate în anunţurile care vor însoţi Rezultatele concursului de admitere, prezentând actele de studii utilizate la înscriere (diploma de bacalaureat sau, după caz, diploma de licenţă), precum şi contractul de studii semnat în original. Candidaţii români de pretutindeni sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere şi de înmatriculare.
Pentru candidaţii – cetăţeni din Ucraina, care au absolvit învăţământul preuniversitar din Ucraina, înscrierea se face prin platforma International Students, online, conform precizărilor primite în Instrucţiunile Ministerului Educaţiei nr. 1218/II/DGRIAE/30.05.2023;
Astfel, înscrierea se poate face, la alegerea candidatului, în următoarele variante: online – în secţiunea dorită, la facultatea/ programul ales, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, prin încărcarea documentelor în platforma de admitere pentru cetăţeni români – dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute în OUG 194/2002; prin platforma de români de pretutindeni dacă îndeplinesc condiţiile aplicabile pentru acest statut; prin platforma DSS, online, prin încărcarea documentelor precizate în reglementările interne.
Toate informaţiile legate de admiterea 2023 la UOC, sesiunile iulie şi septembrie, sunt publicate la http://admitere.univ-ovidius.ro/, dar şi pe site-urile facultăţilor.
Redactor – Daniel Țăndăreanu
Sursa stire: