”FĂRĂ BLOCURI ÎNTRE CASE” cer 400 de locuitori ai cartierului Palazu Mare

nemultumiti-blocuri-intre-case-palazu-mare1 ”FĂRĂ BLOCURI ÎNTRE CASE” cer 400 de locuitori ai cartierului Palazu Mare

Locuitorii din cartierul constănțean Palazu Mare au strâns 400 semnături într-o petiție adresată Consiliului Local municipal Constanța, prin care solicită stoparea construirii de blocuri printre casele P+1 din zonă. Ei au organizat și un protest la care și-au exprimat nemulțumirile generate de edificarea noilor construcții.  Laurențiu Despina a vorbit cu inițiatorii protestului.

 

Situat la 3 km de Constanța, Palazu Mare este considerat un cartier al orașului. Mica așezare de odinioară, unde până în urmă cu 30 de ani casele cu etaj erau o raritate, a devenit acum un poligon al arhitecților și al dezvoltatorilor imobiliari care, printre vechile case și pe ulițele strâmte ale satului, au înălțat blocuri chiar și cu câte trei sau patru etaje. Cu fiecare bloc nou înălțat aici, s-au înmulțit și nemulțumirile locuitorilor, care se confruntă acum cu un adevărat haos urbanistic. Ei au inițiat și un protest la adresa administrației locale, solicitând suspendarea actualului PUZ pentru Palazu Mare.

În numele celor care au inițiat protestul, ne-au vorbit Ionuț Pârvu, Adrian Răileanu și Ștefan Dragomir:

Protestul vizează construcția de blocuri între case. Blocurile, din păcate, se construiesc cu derogări de la primărie, fără niciun temei legal sau justificativ Vorbim de blocuri construite cu acces direct de pe străzi înguste, de doar 3 m lățime, fără retragere, fără posibilitate de acces și intervenție ISU, fără spații verzi, fără parcări, regim foarte înalt de înălțime și lipite de case. Toate acestea afectează buna convițuire a celor care locuim în Palazu Mare.

Având în vedere situația creată, ce solicitări aveți?

Pe data de 22 iunie s-a depus petiția pentru suspendare PUZ, cu peste 400 de semnături, menită să stopeze emiterea de noi autorizații de construcție,

E greu de crezut că un astfel de litigiu se va putea stinge de la o zi la alta. Pentru dumeavoastră care vor fi pașii următori?

Noi trăim cu speranță. Dacă petiția și proiectul de hotărâre înaintate în Consiliul Local Constanța vor fi votate împotriva noastră de către consilieri, să știți că ne vom constitui părți civile și vom cere în instanță socoteală pentru tot deranjul creat de haosul urbanistic din Palazu Mare. Ce ne supără pe noi este că au ocupat mai mult decât trebuie,  spațiul verde l-au făcut fictiv. Lângă mine este un bloc de 32 de locuințe. Au cățărat sus pe bloc gazon pentru a lua recepția. Locuri de parcare – niciunul dintre ei nu a respectat procentul impus. Ne întâlnim în trafic și ne vom călca pe bătături cu toții. Este un trafic infernal, este poluare, este zgomot. Utilitățile sunt făcute pentru un cartier de case, nu sunt trotuare, copiii se joacă în mijlocul drumului, mămicile merg cu cărucioarele cu copii printre mașini. Nu sunt condiții. Nu avem cum să înghesuim blocuri în Palazu Mare, care a fost gândit ca un cartier de case, o așezare rurală.

Totuși, protestul vine după ce aceste blocuri au fost deja construite.

Oamenii au fost lipsiți de reacție, nu au fost uniți. Dacă o să întrebați oamenii, veți vedea că unii dintre ei au deja procese pe rol, dar sunt solitari. Nu am fost uniți, nu am știut unii de alții. Fiecare și-a bătut capul cu procese costisitoare, istovitoare și care aduc disconfort psihic, s-au luptat de unii singuri. Acum încercăm să rezolvăm lucrurile, fiind mai mulți, prin forța unității.

 

Mâine, de la ora 17,00, are loc o întâlnire a grupului de locuitori nemulțumiți din Palazu Mare cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac – anunță reprezentanții cetățenilor.
În urma petiției depuse la Primărie la data de 22.06.2023 pentru suspendarea PUZ si oprirea constructiilor abuzive de blocuri între case, consilierii locali USR au depus, pe data de 23.06.2023, o hotărîre de consiliu pentru suspendarea PUZ. A urmat o întâlnire a grupului, la care, deși au fost invitați, primarul Vegil Chițac și viceprimarul Ionuț Rusu nu au participat, dar i-au chemat pe oameni marți la sediul primăriei. Aceștia speră că le vor fi ascultate nemulțuirile inclusiv de către consilieri și arhitectul municipiului – se mai arată într-un comunicat.
 
 
 Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: protestatari
 

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/07/10/fara-blocuri-intre-case-cer-400-de-locuitori-ai-cartierului-palazu-mare/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.