CONSTANȚA: Numărul pacienților incluși în Programul Național de Diabet este mai mare decât al bolnavilor din toate celelalte 9 programe la un loc

7ce16f0e2e CONSTANȚA: Numărul pacienților incluși în Programul Național de Diabet este mai mare decât al bolnavilor din toate celelalte 9 programe la un loc

În Constanța, numărul pacienților incluși în Programul Național de Diabet este mai mare decât numărul bolnavilor din toate celelalte nouă programe naționale la un loc.

La ultima ședință, Guvernul a aprobat un Plan Național de Prevenție a diabetului zaharat.

Medicii atrag atenția că au fost luate unele măsuri care teoretic îi ajută pe pacienți, dar care practic sunt aproape imposibil de pus în aplicare, spune dr. Daciana Toma, coordonatorul grupului diabet din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei:

Dr. Daciana Toma:

Sunt multe situații în care există prevederi, totul pare pe hârtie foarte bine, dar în practică nu pot fi implementate. Din nefericire, laboratoarele pot aleagă dacă fac contract sau nu pe anumite analize cu Casa de Asigurări. Și atunci suntem în situația în care pacientul se duce cu biletul de trimitere și poate facă analizele obișnuite, dar pe astea nu le plătește sau pur și simplu nu le face. Ca medic sunt în situația în care zic: ”ai dreptul faci aceste analize”.  

Despre problemele pe care le au bolnavii de diabet a vorbit și organizatorul primei tabere pentru copiii diabetici de pe litoral, Valentin Uleșanu, care spune că senzorul care determină măsurarea glicemiei poate fi achiziționat greu, deși este decontat prin Casa de Asigurări:

Valentin Uleșanu:

Este ultima tehnologie în care practic glicemia este măsurată în permanență, iar la orice abatere din palierul normal este dat mesaj de avertizare pe telefonul mobil. Este decontat de Casa de Asigurări. S-a prins în ultimele modificări legislative ca acest senzor fie decontat de câțiva ani, dar, pe de altă parte, demersurile nu sunt ușoare și, deși fac de ceva vreme demersuri, încă n-au reușit pună senzor.

Zece copii cu diabet din Dobrogea şi părinții lor se află de ieri într-o tabără la mare, prin grija Lions Club Constanța și a Asociației copiilor și tinerilor cu diabet Sweetland Constanța.

Pe durata taberei, copiii sunt învățați prin jocuri și activități educative cum să aibă grijă de sănătate lor.

Este primul an în care se organizează o tabără pentru copiii cu diabet pe litoral, iar inițiativa va fi urmată de organizarea unor grupuri de suport și de activități educative în licee și școli.

Redactor: Cristina Ghelasie/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/09/04/constanta-numarul-pacientilor-inclusi-in-programul-national-de-diabet-este-mai-mare-decat-al-bolnavilor-din-toate-celelalte-9-programe-la-un-loc/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.