Studenții, fără reducerile de 90% la transport

8fc0324175 Studenții, fără reducerile de 90% la transport

Companiile de stat CFR Călători şi Metrorex, precum şi Societatea de Transport Bucureşti nu le acordă încă studenţilor reducerea de 90% la călătoriile cu trenul, cu metroul şi pentru transportul public urban, invocând lipsa  normelor de aplicare pentru legea care a intrat ieri în vigoare.

De cealaltă parte, Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, spune că facilitatea se poate acorda şi fără aceste norme.

Elevii au transport feroviar gratuit şi în acest caz facilitatea se aplică, însă doar 2 companii feroviare din cele 6 acordă reducerea de 90% pentru studenţi, spune preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Ştefan Roşeanu.

Ştefan Roşeanu:

Legea în vigoare pentru studenţi şi pentru elevi specifică foarte clar care sunt drepturile de care se bucură aceste două categorii. În ambele cazuri, din păcate, hotărârile de guvern cu normele de aplicare încă nu au fost aprobate, sunt în transparenţă decizională.

Nici STB nu aplică noua lege, invocând că nu este clar cum se face decontul între instituţii. Adrian Criţ, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, a declarat că din legislaţie nu reiese cine face plata pentru reducerea respectivă de 90%.

Normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 privind transportul studenţilor sunt în dezbatere publică și ar putea fi adoptate  în această săptămână.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a declarat că normele metodologice vor fi discutate în Comisia de Dialog Social, iar joi documentul ar putea să fie adoptat, prin Hotărâre de Guvern, în şedinţa Executivului.

RRA, AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu

Sursa stire:

http://www.radioconstanta.ro/2023/09/04/studentii-fara-reducerile-de-90-la-transport/

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.