ATENȚIE!!! În perioada sărbătorilor, conturile online devin ținta infractorilor cibernetici

ghidsecuritate ATENȚIE!!! În perioada sărbătorilor, conturile online devin ținta infractorilor cibernetici

În perioadele de sărbătoare, conturile online ale utilizatorilor obișnuiți devin de multe ori ținta infractorilor. Dacă suspectați că v-a fost compromis contul de social media sau întâmpinați dificultăți în accesarea acestuia, puteți apela la ghidul elaborat de DNSC pentru a beneficia de asistență rapidă și eficientă în astfel de cazuri.

Acest ghid cuprinde instrucțiuni detaliate și practici pentru recuperarea conturilor de pe o varietate de platforme populare folosite de utilizatori.

Conturile de social media sunt expuse la diverse riscuri cibernetice, iar utilizatorii ar trebui să fie conștienți de amenințările potențiale pentru a-și proteja informațiile personale și prezența online. Iată câteva riscuri cibernetice comune asociate conturilor de social media:

Preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack - ATO): Atacatorii cibernetici pot încerca să obțină acces neautorizat la conturile tale de social media prin utilizarea de parole furate sau exploatare de vulnerabilități. După ce au obținut controlul, ei pot să-ți fure identitatea, să posteze informații false ori conținut malițios sau să acceseze informații sensibile.

Atacuri de phishing: Phishing-ul implică inducerea în eroare a utilizatorilor pentru a furniza informații sensibile, cum ar fi date de autentificare, personale sau financiare. Atacatorii reușesc să le extragă de la utilizatori prin prezentarea unor scenarii și pretexte diverse, în care potențiala victimă este încurajată să furnizeze datele. Atacatorii fac uz de tehnici de inginerie socială și de elemente de identitate vizuală care au rolul de a oferi o doză de încredere și legitimitate acțiunii.

Un exemplu ar fi site-urile clonă, care arată similar cu cel original, dar care este accesibil pe und omeniu diferit. Utilizatorii sunt contactați prin e-mail, sms, social media ori platforme de tip chat. Mesajele includ linkuri malițioase cu rolul de a redirecționa potențiala victimă către pagini de autentificare frauduloase, controlate de atacatori și menite să le captureze credențialele.

Distribuția de malware: Atacatorii cibernetici pot utiliza platformele de social media pentru a distribui malware. Acest lucru se poate întâmpla prin link-uri sau atașamente malițioase în mesaje sau postări. Făcând clic pe aceste link-uri, se poate instala malware pe dispozitivul tău. Inginerie socială: Atacatorii cibernetici pot folosi tehnici de inginerie socială pentru a manipula utilizatorii și a-i determina să dezvăluie informații sensibile. Acest lucru ar putea implica deghizarea atacatorilor în prieteni, cunoștințe sau persoane de încredere, pentru a obține acces la informații sensibile.

Protejarea conturilor tale de social media este esențială pentru a-ți păstra informațiile personale în siguranță și a preveni accesul neautorizat. Dacă vrei să știi care sunt măsurile de combatete a acestor acțiuni clandestine poti accesarea, descărcarea și partajarea ghidului, folosiți următorul link.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.