DGA a fost reprezentă cu succes la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției(UNCAC)

Imagine%20WhatsApp%202024-09-06%20la%2013.54.49_9ec2f64f DGA a fost reprezentă cu succes la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției(UNCAC)

În perioada 3 – 6 septembrie, un reprezentant al Direcției Generale Anticorupție a participat la reuniunea Grupului de lucru interguvernamental pentru prevenirea corupției, organizat în cadrul Celei de-a 15-a sesiuni reluată a Grupului de experți guvernamentali pentru mecanismul de evaluare a implementării Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC). Întâlnirea a avut loc în Viena, Austria. 

Discuțiile au fost concentrate pe subiecte legate de cele mai bune practici și inițiative pentru prevenirea corupției, întărirea cooperării internaționale în ceea ce privește combaterea și prevenirea corupției, precum și modalități de a atrage participarea societății civile. De asemenea, au fost abordate teme referitoare la rolul organizațiilor non-guvernamentale, efectele negative ale corupției, în special asupra femeilor și a tinerilor, dar și rolul acestora în prevenirea corupției. În egală măsură, participanții la grupul de lucru s-au concentrat asupra metodologiilor și indicatorilor de măsurare a corupției, evaluarea progresului înregistrat până în prezent în implementarea mandatelor de prevenire a corupției conform mecanismelor enunțate în UNCAC și, nu în ultimul rând, stabilirea priorităților viitoare referitoare la prevenirea corupției.

Grupul de experți guvernamentali pentru mecanismul de evaluare a implementării UNCAC și Grupul de lucru interguvernamental pentru prevenirea corupției au fost create în anul 2009, de către Conferința statelor părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.

Principala funcție a Grupului de experți guvernamentali este construirea unei imagini de ansamblu asupra procesului de implementare a Convenției pentru a identifica provocările ridicate de corupție și bunele practici, precum și pentru a lua în considerare cerințele de asistență tehnică pentru asigurarea implementării efective a Convenției. Reuniunile acestui grup sunt anuale iar rezultatele se concretizează în recomandări și concluzii prezentate Conferinței spre examinare și aprobare.

În plus, Grupul de lucru interguvernamental pentru prevenirea corupției a fost înființat pentru a consilia și pentru a asista Conferința statelor părți în implementarea mandatului pentru prevenirea corupției.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.