DGA/42.500 de lei amendă penală pentru un subcomisar de poliție, care a divulgat informații secrete de serviciu

topsecret DGA/42.500 de lei amendă penală pentru un subcomisar de poliție, care a divulgat informații secrete de serviciu

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Călărași au efectuat cercetări într-o cauză penală în care procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, subcomisar de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Din probele administrate în cauză s-a reținut faptul că, la data de 23.09.2022, inculpatul a accesat baza de date administrată de MAI – Direcția Generală pentru Evidența Populației, căutând fișele conținând datele personale a cinci persoane. Fișele de evidență au fost transmise la data de 25.09.2022 prin intermediul aplicației WhatsApp, sub forma a șase fotografii, de la numărul de telefon al inculpatului, către un alt inculpat din același dosar, persoană fără calitate specială, care intenționa să folosească datele de identificare ale persoanelor respective în cadrul unui litigiu civil, în care era necesară repunerea pe rol a unei cauze suspendate, prin citarea moștenitorilor uneia dintre părți.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv o amendă penală în cuantum de 42.500 de lei, dispunându-se, totodată și amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Călărași. În cauză, ofițerii de poliție judiciară ai DGA - SJA Călărași au desfășurat activități conform ordonanțelor de delegare emise de către procurorul de caz. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de vinovăție.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.