Ministerul Apărării a anunţat că România propune revitalizarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG)
- Detalii
Secretarul de Stat pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale, Simona Cojocaru, a condus delegaţia MApN participantă la lucrările reuniunilor Comitetului de coordonare şi ale Comitetului director politico-militar, care au avut loc la Constanţa.
Activităţile s-au desfăşurat în contextul exercitării de către România a preşedinţiei rotaţionale a iniţiativei regionale de cooperare în domeniul apărării „Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est” (SEDM).
„România propune revitalizarea Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG), care tocmai a aniversat 25 de ani de la infiintare. Este una din cele mai importante initiative din ultimii ani. La Constanta au avut loc reuniunile Comitetului de coordonare si ale Comitetului director politico-militar, in contextul exercitării de către Romania a președinției rotaționale a inițiativei regionale de cooperare in domeniul apărării „Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est” (SEDM). Am discutat aspectele relevante ale inițiativei și s-au agreat proiecte care urmează a fi aprobate de miniștrii apărării la reuniunea SEDM de la Tirana, de la începutul lunii noiembrie” a precizat Simona Cojocaru, Secretar de Stat pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale.
Creat iniţial pentru a sprijini integrarea euro-atlantică, SEDM a evoluat într-o iniţiativă regională vitală, care abordează provocările reale de securitate promovând, în acelaşi timp, încrederea şi cooperarea. Rezilienţa, angajamentul şi stabilitatea sunt valorile evidenţiate de România în timpul preşedinţiei SEDM. De la preluarea mandatului, au fost realizate progrese semnificative, inclusiv includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al Procesului şi organizarea unor întâlniri de nivel înalt destinate consolidării SEDM şi cooperării regionale, respectiv a rezilienţei. Cea mai importanta iniţiativă sub egida SEDM este Brigada din Europa de Sud-Est, formată din unităţi afiliate aparţinând celor şase naţiuni membre.
Reuniunile de la Constanţa au marcat cel de-al treilea set de întâlniri de la începutul preşedinţiei române şi până în prezent, după Timişoara, în septembrie 2023, şi Iaşi, în martie 2024. România îşi va încheia mandatul în anul 2025, ultimul set de întâlniri urmând să se desfăşoare la Bucureşti, în luna martie a anului următor. Reuniunile de la Constanţa au fost organizate cu sprijinul Forţelor Navale Române.
Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.