În cadrul unui interviu acordat publicației StiriConstanța.Ro, Felicia Ovanesian, fost City Manager al municipilui Constanța, a comentat cât de benefică este cumpărarea terenului de la VIla Regală din Mamaia.
„Ca să luăm povestea de la zero, să fie ușor de urmărit pentru toată lumea, în urmă cu mulți ani, Mamaia S.A. a vândut Vila Regală către un privat. După ce s-a vândut Vila Regală către privat, municipiul Constanța, la care era terenul, a vândut și terenul către același privat, 1,5 hectare de teren în buricul stațiunii Mamaia. După mulți ani, urmarea poziției critice exprimate de opinia publică față de această vânzare, la presiunea presei, un ministru PSD-ist și subliniez PSD-ist al Culturii, a inițiat acțiune în instanță ca să anuleze această vânzare, subliniez pesedist, pentru că domnul primar Vergil Chițac are o postare acum câteva zile în care laudă administrația liberală pentru acest demers de anulare a contractului de vânzare-cumpărare a Vilei Regale. Deci a fost inițiat acest demers pentru că au fost constatate vice ale procedurii de vânzare.
Fiind monument istoric, la momentul la care Mamaia SA a vrut să vândă, trebuiau să întrebe mai întâi Ministerul Culturii dacă vrea să-l cumpere. În eventualitate refuzului, Ministerul Culturii trebuiau să întrebe municipiul Constanța, atât pentru construcție cât și pentru teren. Constatat fiind acest viciu, s-au inițiat acțiuni în instanță de anulare a contractului de vânzare, câștigată după ani de lupte judiciare. De subliniat în acest context că Mamaia S.A. a făcut și apel și recurs la hotărârea instanței, Mamaia SA fiind o societate în care statul este acționar majoritar. Deci, Ministerul Culturii se bătea cu Mamaia SA, statul se bătea el cu el. Acum câțiva ani Vila Regală a revenit în patrimoniu Mamaia S.A. Deci subliniez, Vila Regală în momentul de față aparține societății Mamaia SA, nu aparține Ministerului Culturii sau statului, cum vei spui, nu aparține municipiului Constanța.
Deci, acum construcția este la Mamaia SA. Terenul este la societatea la care a fost și vila, e și acuma toată lumea și-a pus problema că ar trebui luat și terenul, și culmea, vânzătorul s-a oferit să-l vândă. A sărit în sus USR-ul, dacă-mi aduc eu bine aminte, care a spus să-l cumpărăm, să-l cumpărăm, să-l cumpărăm.
În opinia mea de jurist și locuitor al municipiului Constanța, este o mare tâmpenie. Pot să spun asta pentru că nu are de ce să cumpere municipiul Constanța, terenul aferent unei construcții care nu-i aparține. Deci, din nou, construcția este la Mamaia S.A. și municipiul Constanța cumpără terenul. De ce? Procedura corectă care a fost urmată de către societatea care deține terenul și vrea să-l vândă este că mai întâi a întrebat Ministerul Culturii dacă dorește să-și exercite dreptul de preempțiune.
Concluzia mea este că Ministerul Culturii a spus NU, câtă vreme acum dreptul de preempțiune a ajuns la municipiul Constanța, că asta e ordinea. Doar dacă Ministerul Culturii spune NU, este întrebat municipiul Constanța, în subsidiar sau secundar. Deci, nu avem noi, de ce să cumpărăm noi, municipiul Constanța, să cheltuim 400.000 euro pe un teren aferent unei construcții care nu ne aparțin?
În opinia mea, se acoperă o greșeală pe care a făcut-o Ministerul Culturii, în sensul că nu și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru respectivul teren. Ministerul Culturii trebuia să ia și terenul și construcția. Tot aud că se laudă madam Turcan cu nu știu ce fonduri europene pe care o să le obțină, care le analizează, nu știu ce bancă. Trebuia să le cumpere pe amândouă și să facă ce e de făcut și după aia, dacă vreau să-și dea administrarea.
Deci, cu siguranță statul român are mai multe posibilități materiale, mai multe contacte, mai multe înlesniri ca să redea circuitul lui turistic Vila Regală, împreună cu teren. Terenu-i grija noastră. În momentul de față ne apucăm de teren și facem ce om face pe el, îl facem grădină botanică, si după reabilităm construcția. N-ai cum să te ocupi de teren înainte să-l amenajezi în niciun fel, pentru că acolo vor fi echipamente, utilaje, muncitori și nu fac grădină botanică și după aia încep să intru să fac lucrări de construire la Vila Regală. Să facă Ministerul Culturii toate astea și după aia ne pot da administrarea sau o pot vinde.
Păi, Chițac a anulat proiecte câștigate, ceea ce este o nelegalitate. Da, a anulat proiectele pe cultură, deja adjudecate de oameni și trebuia semnat doar contractul. Deci, Chițac a anulat proiecte culturale de 1.200.000 lei, el gestionează falimentul Primăriei, dar are bani să cumpere terenul de la Vila Regală.”