De multe ori tinerii sunt atrași de studiul și munca în străinătate, iar puțini dintre ei se întorc acasă, pentru a investi sau a se angaja. Ba mai mult, majoritatea celor care încă sunt pe băncile universității nu știu unde să se îndrepte, studiază un anumit domeniu, însă au întrebarea dacă este potrivit pentru ei sau care să fie primul job. Studenții de la Universitatea Ovidius au avut posibilitatea de afla răspunsul la întrebări despre joburi, vocație și bani în cadrul evenimentul „Community Meeting TINERI ȘI JOBURI” de la Universitatea Ovidius, eveniment parte a proiectului Mindcraft Academy desfășurat de Școala de Valori și BRD.
Cei o sută de studenți prezenți au aflat de la cei șapte speakeri cu experiență în banking, educație, resurse umane, cercetare, vânzări, și antreprenoriat cum să-și construiască un viitor mai bun, dar și de ce este nevoie de echilibru între vocație și bani.
Marian Constantinescu, Asociat unic al firmei Smirneos & Co, a fost unul dintre speakeri din cadrul panelului „Când pleci și unde te întorci – mobilitate și construcție”. Acesta le-a povestit studenților prezenți la eveniment cum și-a început cariera și cum ajuns să se întoarcă în țară. Cu formare de inginer a încercat să-și ducă la împlinire visul, iar acum împlinește 30 de ani de când firma sa desfășoară aceeași activitate. Marian Constantin consideră că: „Mi-a făcut plăcere să pot împărtăși din experiența mea de 30 de ani de antreprenoriat unor tineri avizi de cunoaștere și dornici de progres”.
Alături de tineri a fost și Steliana Vlad, Director Agenție BRD GSG, Năvodari, Constanța, care este de părere că este nevoie să găsești locul potrivit pentru a avea succes și le dă un sfat tinerilor care sunt la început de drum și nu știu dacă sunt făcuți pentru un anumit job sau domeniu: „Să fie deschiși la toate oportunitățile care pot sa apară sa fie atenți la semnale, poate pleacă de la o idee ca vor sa facă ceva și descoperă pe parcurs că vocația lor e alta și vor avea rezultate frumoase„.
Alexandru Bobe, Prorector – Digitalizare, studenți și alumni a adus cu el traseul său profesional și educațional, de la teama de a ieși din zona de confort la decizia de a profita de oportunități. Alexandru Bobe a avut sfaturi pentru tineri și recunoaște că: „Expunerea la astfel de pastile de succes și insucces vin ca o completare a studiilor și le consider mult mai relevante decât ce se predă la curs. Ce vine din gura unui antreprenor sau al unui director de bancă este statement mai bun decât un exemplu banal”.
Silvia Bogdan, Președinte și director educațional Școala de Valori, a fost prezentă în panelul „De la vocație la bani. Și invers”. Le-a vorbit tinerilor despre cât de importante sunt libertatea, curajul și învățarea continuă: „Studenții au fost dornici să afle oportunități și să înțeleagă mai bine de ce este o oportunitate orașul și regiunea pentru ei la nivel profesional și educațional. Una dintre întrebările dificile a fost referitoare la motivația pe care o pot avea să rămână în Constanța și să nu migreze în alte orașe sau peste hotare”.
La eveniment au mai fost prezenți și Costin Octavian Sorici, Director Centre for Entrepreneurship and Technological, Oana Radu, Manager Hub Inovare CiTyINNOHub, cu peste 20 de ani de experiență în IT farmaceutic, marketing și educație, dar și Doru Curoșu, CEO Camelot, antreprenor și mentor cu peste 10 ani de experiență în domeniul HR și formare.
Studenții susțin că în urma evenimentului sunt mai încrezători în forțele proprii, au înțeles că succesul nu vine ușor, este nevoie de muncă, determinare, curiozitate și de start, de acțiune. Au aflat că facultatea poate fi o bază de cunoștințe necesare la angajare, însă este important să investească și în abilități personale, pentru că, în lipsa experienței, aceste vor fi pentru angajator o carte de vizită.