Luni, 17 iunie 2024, la Hotel InterContinental Athénéé Palace București, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a prezentat într-un cadru oficial Studiul național privind starea de sănătate orală în România. La eveniment au participat Ministrul Sănătății – Prof. Dr. Alexandru Rafila, Florian Lixandru – Secretar de Stat la Ministerul Educației, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu – Cercel – președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Dr. Silvia Gatscher – reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Dr. Florin Lăzărescu – președintele Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
Asociația Culturală Georgiana Rusu a fost invitată la eveniment pentru a prezenta proiectul social „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”, ce se va desfășura în perioada 1 iulie – 31 octombrie 2024, în județul Constanța. Studiul național privind privind starea de sănătate orală în România a fost realizat la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății, iar rezultatele acestuia sunt alarmante: printre altele, 2 din 3 copii prezintă carii, 40% dintre copiii de 6 – 17 ani prezintă sângerări gingivale, mai mult de jumătate dintre copii prezintă placă dentară microbiană, 1 din 3 copii prezintă anomalii ale dinților, 40% dintre adulți au parodontită, 2 din 3 români au nevoie de tratament stomatologic etc. Întrucât studiul a reliefat inclusiv faptul că, la nivel național, educația privind igiena orală este deficitară, s-a stabilit un plan de măsuri privind educarea, informarea și conștientizarea populației asupra riscurilor determinate de neglijarea sănătății orale, unul dintre deziderate fiind realizarea unui parteneriat social pentru sănătate orală, care să reunească sectorul sănătății, organizațiile profesionale, și organizațiile de pacienți, sectorul economic, autoritățile naționale, comunitățile și societatea civilă.
În acest context, la conferință au fost invitați reprezentanți ai Asociației Culturale Georgiana Rusu, care au prezentat audienței proiectul social „Zâmbet strălucitor: Educație pentru dinți sănătoși”. Proiectul va fi organizat în perioada 1 iulie – 31 octombrie 2024, de Asociația Culturală Georgiana Rusu, în colaborare cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România și propune o campanie de informare şi educaţie asupra normelor şi regulilor fundamentale de igienă orală la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani din 12 localități rurale și urbane din județul Constanța. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și vizează comunitățile din Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Ovidiu, Techirghiol, Năvodari, Cumpăna, Peștera, Pantelimon, Vulturu, M. Kogălniceanu și Tuzla.
Practic, prin intermediul unui spectacol de teatru de păpuși cu durata de 30 de minute produs în cadrul proiectului și în care personaje vor fi Dintele, Măseaua, Caria, Tartrul, Periuța de dinți, Pasta de dinți etc., copiii cu vârste cuprinse între de 5 și 12 ani vor primi informații esențiale despre igiena orală și despre importanța tratării cariilor în stadiile incipiente, informații ce vor fi transmise către ei într-un mod artistic, interesant și atractiv și cu un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă.
Spectacolul va fi prezentat de 30 de ori în cele 12 localități, în perioada 7 – 25 octombrie 2024. La finalul fiecărei reprezentații, reprezentanți ai Colegiului Medicilor
Stomatologi din România vor susține prezentări interactive de 10 – 15 minute destinate informării copiilor asupra importanței sănătății dentare și igienei alimentare și vor oferi tuturor copiilor prezenți în sală pliante care prezintă tehnicile corecte de periaj, cărticele de colorat cu tematică referitoare la igiena orală precum și mini-mostre de pastă de dinți. Publicul țintă al proiectului este reprezentat de aproximativ 2.500 de copii cu vârste de 5 – 12 ani și de aproximativ 300 de părinți, aparținători și cadre didactice din cele 12 localități vizate. Valoarea totală a proiectului este de 278.500 lei, din care 250.000 lei reprezintă finanțarea din partea Consiliului Județean Constanța, iar 28.500 lei contribuția proprie a beneficiarului.