ITM Constanța recomandă agentilor economici să fie atenți la temperaturile extreme

IMG-20240711-WA0070 ITM Constanța recomandă agentilor economici să fie atenți la temperaturile extreme

 


Deoarece în acestă perioada , se manifestă temperaturi ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța atenționează angajatorii privind cerințele care sunt stipulate în O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Prin temperaturi extreme ridicate se înţelege temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatură-umiditate ITU mai mare de 80 unități).

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
-reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;
-asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;
-alternarea efortului fizic cu cel static;
-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:
-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
-asigurarea echipamentului individual de protecţie;
-asigurarea condițiilor pentru efectuarea de duşurilor necesare reglării temperaturii corpului.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în O.U.G.nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
- asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
- asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 -trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
In acțiunile de control din această periodă, inspectorii de muncă, vor monitoriza cu precădere aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

IMG-20240711-WA0061 ITM Constanța recomandă agentilor economici să fie atenți la temperaturile extreme

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.