Nouă riscuri la care te expui atunci când nu te hidratezi corespunzător!

apa3 Nouă riscuri la care te expui atunci când nu te hidratezi corespunzător!

Eu nu beau apă, că nu mi-e sete! Ce mi se poate întâmpla?

Consumul de lichide pare a fi, în continuare, ceva lipsit de importanță pentru destul de multe persoane, chiar și în condiții de caniculă. Medical vorbind însă, este cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva, iar efectele se văd inclusiv pe termen scurt. Unele dintre acestea pot fi chiar letale. Dacă te afli în categoria de persoane care nu consideră hidratarea importantă, îți recomandăm să citești cu atenție acest material! 

Hidratarea este esențială pentru funcționarea optimă a corpului uman. Apa constituie aproximativ 60% din greutatea corpului nostru și joacă un rol vital în aproape toate procesele fiziologice. Când nu consumăm suficiente lichide, corpul nostru suferă. În anumite situații, consumul de lichide și implicit hidratarea corespunzătoare îți pot salva viața. Chiar dacă poate părea exagerat, aceasta este realitatea. Lipsa de hidratare vine la pachet cu o serie de riscuri, pe care chiar este bine să le cunoști! 

Scăderea performanței fizice

Lipsa de hidratare afectează direct performanța fizică. Mușchii au nevoie de apă pentru a funcționa eficient, iar deshidratarea poate duce la oboseală rapidă, scăderea forței și a rezistenței.

Probleme cu funcționarea creierului

Apa este vitală pentru funcționarea optimă a creierului. Deshidratarea poate duce la dificultăți de concentrare, memorie slabă, schimbări de dispoziție și o capacitate redusă de luare a deciziilor.

Probleme renale și urinare

Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina toxinele din sânge și pentru a le transporta sub formă de urină. Deshidratarea poate cauza infecții urinare, pietre la rinichi și, în cazuri severe, insuficiență renală.

Probleme digestive

Apa este necesară pentru digestia corectă și pentru a menține sănătatea tractului gastrointestinal. Lipsa de hidratare poate duce la constipație și alte tulburări digestive.
Piele uscată și probleme dermatologice. Apa menține pielea hidratată și elastică. Deshidratarea poate provoca piele uscată, descuamare și un risc mai mare pentru iritații și infecții cutanate.

Probleme cardiovasculare

Apa ajută la menținerea unui volum adecvat de sânge și la reglarea tensiunii arteriale. Deshidratarea poate duce la hipotensiune și tahicardie.

Dezechilibre electrolitice

Apa este esențială pentru echilibrul electrolitic al corpului. Deshidratarea poate duce la dezechilibre de sodiu, potasiu și magneziu, ceea ce poate afecta negativ funcțiile musculare și nervoase.

Imunitate scăzută

Tot apa este cea care ajută la transportul nutrienților și al oxigenului către celulele corpului și la eliminarea toxinelor. Deshidratarea poate slăbi sistemul imunitar, făcând corpul mai susceptibil la infecții.

Creșterea riscului de accident vascular cerebral

Lipsa de hidratare poate îngroșa sângele, crescând riscul de formare a cheagurilor și, implicit, riscul de accident vascular cerebral. În cazuri extreme, deshidratarea severă poate duce la comă și chiar deces. Acest lucru se întâmplă din cauza eșecului organelor vitale de a funcționa fără cantitatea necesară de apă.
…și dacă nu pot să beau apă?
…Atunci este nevoie să inveți! Pentru cele mai multe persoane, a bea apă și a se hidrata corespunzător pot fi provocări zilnice foarte mari. Cu toate acestea, există modalități prin care poți învăța să integrezi mai ușor consumul de apă în rutina ta zilnică.

apa2 Nouă riscuri la care te expui atunci când nu te hidratezi corespunzător!
•    Încearcă să adaugi felii de fructe proaspete (lămâie, lime, portocală), mentă sau castravete. Acestea nu doar că îmbunătățesc gustul apei, dar adaugă și o notă răcoritoare care poate face consumul de apă mai plăcut.
•    Stabilește un obiectiv de a bea un anumit număr de pahare de apă pe zi și monitorizează-ți progresul. 
•    Încearcă să asociezi consumul de apă cu anumite activități zilnice. De exemplu, bea un pahar de apă imediat după ce te trezești, unul înainte de fiecare masă și unul înainte de culcare.
•    Integrează în dieta ta alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele, castraveții, căpșunile și salatele. 

Deși poate părea o provocare la început, a învăța să bei suficient de multă apă este un pas esențial pentru menținerea sănătății tale. Hidratarea nu este doar despre apă, ci despre starea ta generală de sănătate. Începe cu pași mici și observă cum corpul tău răspunde pozitiv la schimbările pe care le faci.

Consumul de alcool nu înseamnă hidratare

Consumul de alcool nu ajută la hidratare, ba chiar dimpotrivă: alcoolul poate duce la deshidratare. 
Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că determină organismul să elimine mai multă apă prin urină. Acest lucru duce la pierderea rapidă de lichide și electroliți, esențiali pentru hidratare.Tocmai de aceea, este important să consumi alcool cu moderație. 
Recomandarea general valabilă este aceea de a consuma cel puțin 2 litri de lichide pe zi. La fel de adevărat este și faptul că această cantitate diferă, în funcție de activitatea fizică efectuată, climă și alte condiții individuale. Asigură-te că te hidratezi corespunzător, pentru a putea să previi riscurile! 

 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.