Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Am convenit cu comercianții și procesatorii să demarăm un mecanism de verificare a prețurilor”.

Florin%20Barbu%20Agricultura Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Am convenit cu comercianții și procesatorii să demarăm un mecanism de verificare a prețurilor”.

Măsurile de limitare a adaosului comercial au fost prelungite cu 60 de zile.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a facut câteva declarații la finalul ședintei de guvern: 

„Guvernul a adoptat astăzi prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial, practicat pe lanțul de procesare, distribuție, comercializare pentru alimentele de bază. Guvernul a luat această decizie pentru că măsura și-a dovedit eficiența din toate punctele de vedere. Astfel, am oprit creșterile speculative de prețuri, am eliminat una din sursele principale ale inflației generale, am protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii. De asemenea, vedem astăzi că această măsură nu i-a afectat pe producătorii români și nu a produs perturbări sau penurie în piață de alimente din România. În plus, se vede astăzi că mulți dintre cei care au criticat demersul inițial susțin acum necesitatea prelungirii măsurii. Am avut un dialog cu reprezentanții comercianților și vreau să le mulțumesc încă o dată pentru efortul pe care îl fac pentru a sprijini această măsură bună pentru români. Am convenit să prelungim măsura cu 60 de zile și, prin dialog cu comercianții, am adus unele modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat. Astfel, pentru unele produse aflate în listă se ridică această măsură. Mă refer la margarină, cozonac, bulion, drojdie, orez și carne tocată. Sunt produse care au fost incluse înaintea sărbătorilor de iarnă tocmai pentru că, în această perioadă, consumul acestora este mai ridicat. De asemenea, sunt produse pentru care, din practică, se constată că prețurile s-au stabilizat. Am introdus în listă untul și magiunul tradițional. Am luat această măsură pentru că am constatat că, la aceste alimente, prețul final este semnificativ mai mare față de prețul de la poarta fabricii. Totodată, dorim protejarea producătorilor români față de unele produse de import mai slab calitative. Mă refer aici la magiun, la care se constată că se practică un adaos comercial foarte mare, ceea ce face ca acest produs, fără zahăr adăugat, să fie extrem de necompetitiv față de produsele similare din import, care au un adaos foarte mare de zahăr. Am convenit cu comercianții și procesatorii ca, în perioada următoare, să demarăm un mecanism de verificare a prețurilor, din care să facă parte și dumnealor și instituții ale statului, astfel încât să ne asigurăm că, pe termen lung, nu vor mai exista creșteri speculative la prețuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri. Când acest mecanism va fi funcțional, vom avea garanția că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ. Tot în acest act  normativ, s-a făcut o modificare la Legea 138. Vorbim de sistemele de irigații din România. În perioada următoare lansăm 400 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații și achiziționarea echipamentelor de irigații de către fermieri. Sprijinul este de 1,5 milioane de euro, fără co-finanțare, inclusiv TVA-ul este eligibil”.

Prelungire cu 60 de zile face ca plafonarea să expire cu o lună înainte de sărbătorile de Paști. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu explică cum a fost luată această decizie:

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii și cu procesatorii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare și de monitorizare a acestor prețuri, pentru că monitorizăm inclusiv prețurile care au fost scoase din această ordonanță și, în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din această listă vor avea creșteri semnificative, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial. Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru – atât ministrul agriculturii, cât și Ministerul Economiei, cât și Consiliul Concurenței, împreună cu procesatorii și cu retailerii;  consider că acest mecanism este unul bun. Mecanismul va monitoriza, în cele 60 de zile, alimentele care au fost scoase din ordonanță și așa cum am spus, în cazul în care vom observa diferențe de creșteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat și prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”.

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.