Master Planul Portului Verde pentru portul Constanța, în atenția comunității portuare

 
port1-constanta Master Planul Portului Verde pentru portul Constanța, în atenția comunității portuareCN APM a organizat, în cadrul proiectului PIONEERS, un workshop dedicat analizării și revizuirii primei versiuni a documentului Master Planul Portului Verde (Green Port Master Plan) pentru portul Constanța. Acest document a fost realizat sub îndrumarea portului coordonator Antwerp-Bruges, dar și a celorlalți parteneri din proiect. Au răspuns invitației de a participa la workshop reprezentanți ai comunității portuare, ai autorităților de mediu, dar și ai comunității locale.
 
Temele abordate în cadrul evenimentului s-au referit la: Portul Constanța - centru logistic verde; traficul de mărfuri în portul Constanța în contextul războiului Rusia-Ucraina și a cerințelor Regulamentelor privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR) și Fuel EU în domeniul maritim, propuse de Comisia Europeană. De asemenea, au fost prezentate barierele și oportunitățile legate de tranziția energetică, precum și de transformarea digitală a portului Constanța.
 
Ținând cont de faptul că Master Planul Portului Verde nu se poate realiza fără implicarea stakeholderilor și identificarea de către aceștia, împreună cu administrația portuară, a unor soluții de dezvoltare sustenabilă, au fost abordate în egală măsură planurile operatorilor portuari privind tranziția verde.
 
Proiectul PIONEERS, care se desfăşoară pe parcursul a cinci ani (2021-2026), a primit finanțare în cadrul programului HORIZON 2020, axa Porturi verzi ca centre multimodale pentru mobilitate inteligentă și sustenabilă, care își propune să sprijine porturile să răspundă cerințelor Comisiei Europene privind tranziția către neutralitatea climatică până în anul 2050.
Consorțiul internațional PIONEERS este format din 46 de parteneri (din care face parte și CN APM) şi este condus de Portul Antwerp-Bruges. Porturile Constanța, Barcelona (Spania) și Venlo (Olanda) vor identifica în cadrul proiectului cele mai bune practici de la portul Antwerp-Bruges, pionier în implementarea tehnologiilor curate.

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.