Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”.

_5DM4258 Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”.

După o pauză de mai bine de opt ani, patru plaje primesc distincția Blue Flag. Anul 2023 a fost anul în care sudul Litoralului Românesc a câștigat nu mai puțin de 3 plaje, iar în anul 2024 se ridică steagul albastru pe încă o plajă de pe litoralul românesc. „Un petic” de nisip din Mamaia Nord a primit calificativul blue flag: are duşuri, cabine de schimb, curăţenie exemplară şi acces facil pentru persoanele cu dizabilităţi. 

„În sezonul 2024, Juriul internațional Blue Flag a premiat șapte plaje din România. Acestea au demonstrat că îndeplinesc o serie de criterii grupate în patru domenii – educație pentru mediu, calitatea apei, managementul mediului și siguranță. Steagul Albastru este considerat un simbol al protecţiei mediului înconjurător la cele mai înalte standarde. El reprezintă un premiu prestigios în care au încredere milioane de oameni din întreaga lume, deoarece pe o plajă Blue Flag ei găsesc toate condițiile pentru a se simți bine, iar acest indicator relevă calitatea plajei, seriozitatea operatorului și dorința acestuia de a oferi ce este mai bun turiștilor. Plaja Axxis a primit distincția Blue Flag după un an de muncă, în care a demonstrat că toate cele 33 de criterii pot fi îndeplinite, iar binele turistului este în interesul operatorului de plajă. Dotările, calitatea serviciilor, atenția acordată turiștilor, curățenia sunt elemente de bază care înscriu această plajă între cele mai bune de pe litoralul românesc.” a declarat prof. dr. Cornelia Dincă – președinte Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, organizația care implementează în România Programul Internațional Blue Flag.

_5DM4415 Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”. 

"Am început demersurile în anul 2022, în anul 2023 am fost în faza pilot şi de abia acum, în anul 2024, am obţinut certificarea blue flag. Sunt multe criterii pe care a trebuit să le îndeplinim. Dacă respecți toate cerințele, cu multa muncă și implicare, reuşeşti", explică Raluca Popa, administrator plajă. 

În România, în sezonul estival 2023, doar șase plaje au primit distincția Blue Flag, care atestă calitatea și siguranța acestora.  Distincția Blue Flag este acordată plajelor care îndeplinesc 33 de criterii stricte, inclusiv calitatea apei, gestionarea mediului, siguranța și serviciile oferite turiștilor.Plaja Blue Flag (Steagul Albastru) este una care îndeplinește o serie de criterii stricte legate de calitatea apei, siguranță, educație și informare ecologică, precum și de managementul mediului. Iată câteva caracteristici principale ale unei astfel de plaje: 

_5DM4533 Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”.

1. *Calitatea apei*:

   - Apa este curată și lipsită de poluare, testată regulat pentru parametri microbiologici și fizico-chimici.

   - Nu există deversări de ape uzate sau reziduuri industriale în apropierea plajei. 

2. *Siguranță*:

   - Plaja are salvamari și echipamente de prim ajutor disponibile.

   - Sunt amplasate stații de salvare și puncte de prim ajutor, bine semnalizate.

   - Existența unui plan de urgență pentru cazurile de poluare sau accidente. 

3. *Educație și informare ecologică*:

   - Panouri informative despre ecosistemele locale, biodiversitate și bune practici de mediu.

   - Organizarea de activități educative pentru turiști și vizitatori, cum ar fi workshop-uri sau tururi ghidate. 

4. *Managementul mediului*:

   - Plaja este curată, cu infrastructură corespunzătoare pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

   - Existența facilităților sanitare moderne și bine întreținute.

   - Interzicerea vehiculelor motorizate pe plajă și restricții pentru animale de companie în anumite zone. 

_DML9309 Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”.

5. *Accesibilitate*:

   - Plaja este accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, având rampe și facilități speciale.

   - Infrastructură adecvată pentru accesul ușor și sigur al tuturor categoriilor de turiști. 

Plajele Blue Flag sunt, așadar, exemple de locuri unde se pune un accent deosebit pe protecția mediului, pe siguranța vizitatorilor și pe furnizarea unor servicii de înaltă calitate, fiind atractive atât pentru turiști, cât și pentru comunitățile locale.

 _DML9300 Plaja Axxis din Mamaia Nord primește certificarea de ”blue flag”. 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.