Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită statului român să combată mult mai serios turismul ”la negru”

alin-burcea-anat Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) solicită statului român să combată mult mai serios turismul ”la negru”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) consideră că o prioritate a autorităților române este aceea de a combate mult mai serios ”turismul la negru”. Turismul “la negru”, ilegal și neautorizat, poate avea consecințe negative semnificative asupra industriei turismului și a economiei în general.

"Se fac cazări în apartamente private, pe Litoral și la munte, și nu se plătește nicio taxă. Pe de altă parte, sunt persoane fizice care organizează grupuri, atât în România, cât și în străinătate, la negru, fără licență, fără brevet, și nu plătesc 1 leu statului român. Propun ca vama să verifice ca fiecare autocar să aibă licență de turism iar ghidul brevet”, declară Alin Burcea, președintele ANAT. 

ANAT constată că toate controalele vizează doar operatorii autorizați, cu licențe,  sub sancțiuni extrem de grave, până la amenzi și ridicarea licenței,  în timp ce în jur “zburdă”  fără nicio repercusiune unități de cazare neclasificate care sunt promovate pe piață și  vândute de platforme online nelicențiate ca agenții sau pur și simplu de intermediari ”ad-hoc”.

Iată care sunt principalele consecințe ale turismului ”la negru”:

Impactul asupra economiei și structurii de cazare:

Cazarea neautorizată în apartamente private, vile sau alte clădiri, precum și excursii și tururi organizate fără licență, nu numai că privează țara de impozite și taxe, dar afectează și în mod semnificativ legalitatea afacerii din industria turismului. Proprietarii de hoteluri, pensiuni și alte facilități de cazare care plătesc taxe și funcționează în mod legal, precum și agențiile de turism, se confruntă cu o concurență neloială din partea furnizării de cazare „neagră”. Această competiție poate duce la venituri reduse pentru structurile de cazare legale și poate afecta investițiile în dezvoltarea infrastructurii turistice din România.
Concurență neloială: agențiile de cazare și turism autorizate plătesc taxe și funcționează în conformitate cu reglementările. Concurența neloială apare atunci când entitățile neautorizate organizează grupuri sau tururi. Agențiile licențiate pot pierde clienți și venituri din cauza acestui fenomen.
Reputație afectată: Turismul “la negru” poate duce la experiențe proaste pentru turiști. Dacă grupurile organizate de entități neautorizate nu oferă servicii de calitate, reputația întregii industrii turistice poate suferi. La fel și în cazul cazărilor ”la negru”: turistul nu are cui să se plângă, nu beneficiază de cea mai bună calitate, nu are cum să fie compensat în cazul în care ”serviciile” sunt sub așteptări.

ANAT consideră că statul român ar trebui să înăsprească controalele prin autoritățile competente și să impună sancțiuni mai stricte celor care asigură cazare fără licență sau organizează excursii, tururi sau pachete turistice fără licență. Din păcate, există și platforme online care promovează structuri de cazare neautorizate, dar și ghizi turistici neautorizați, în special străini, care la rândul lor concurează nedrept cu ghizii turistici autorizați naționali sau locali. Agențiile de turism, agențiile de cazare clasificate și alte entități juridice ar trebui protejate prin aplicarea strictă a legilor și reglementărilor. Vă reamintim că agențiile de turism lucrează doar cu agenții de cazare clasificate, autorizate și este ilegală din punct de vedere legal să promovați cazare „neagră”.

În plus, promovarea unei culturi a turismului care respectă legea și etic este, de asemenea, crucială. Educarea și creșterea gradului de conștientizare a turiștilor și a furnizorilor de servicii poate ajuta la reducerea cazurilor de turism „negru”.
Statul român ar trebui să investească în promovarea turismului legitim și să ofere facilități și avantaje structurilor de cazare autorizate. Campaniile de conștientizare și educație pot educa turiștii cu privire la beneficiile alegerii unei locuințe legale și riscurile asociate turismului „negru”. Agențiile de turism vor sprijini cu siguranță pe deplin astfel de activități. Protejează interesele economice naționale și asigură o concurență loială în industria turismului.

 

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.