luni, ianuarie 6, 2025

Universitatea Ovidius devine hub educațional în sud-estul României, cu sprijin european

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) continuă procesul de modernizare și extindere, după ce a obținut două finanțări în valoare totală de 10 milioane de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectele vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru formarea specialiștilor în domenii cheie, precum tehnologia informației, inginerie, transport naval, turism, agro-alimentar și biotehnologii.

Extinderea campusului pentru domeniile IT&C și inginerie

Primul proiect, denumit „Dezvoltarea unei infrastructuri educaționale moderne și îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în domeniile de specializare inteligentă – Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Inginerie și transport naval – la Universitatea Ovidius din Constanța (EDU-TIC-ING-UOC)”, presupune extinderea campusului de pe Aleea Universității, nr. 1.

Noua clădire va include săli de clasă și laboratoare specializate, cu o capacitate totală de 466 de locuri, destinate pregătirii studenților în domenii precum IT&C, inginerie și transport naval. Acest proiect își propune să răspundă cerințelor pieței muncii prin facilitarea accesului la tehnologii moderne și la un mediu educațional performant.

Investiții în turism, agro-alimentar și biotehnologii

Cel de-al doilea proiect, „Dezvoltarea unei infrastructuri educaționale moderne și îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii la Universitatea Ovidius din Constanța în domeniile de specializare inteligentă – Turism, Agro-alimentar și Biotehnologii (EDU-TAB-UOC)”, va sprijini crearea unei noi infrastructuri educaționale universitare. Noua clădire, cu o capacitate de 557 de locuri, va fi dotată cu laboratoare specializate, menite să pregătească viitorii profesioniști din domeniile turismului, agro-alimentarului și biotehnologiilor.

Detalii tehnice ale proiectelor

Cele două clădiri vor avea o suprafață construită de peste 5000 mp fiecare, având un regim de înălțime de P+2 și o arhitectură unitară. Spațiile vor include: 6 amfiteatre, 9 săli de seminar, 3 laboratoare digitale specializate (inteligență artificială, securitate cibernetică și învățare automată, excelență în turism), 4 laboratoare digitale generice, 7 laboratoare tehnice. Aceste dotări vor susține educația modernă și cercetarea avansată, contribuind la dezvoltarea competitivității instituționale a universității. 

„Universitatea Ovidius din Constanța face un pas important spre consolidarea statutului său de pol academic și de cercetare în regiunea de sud-est a României, prin atragerea unei noi finanțări, în valoare de 10 milioane de euro. Aceste investiții reprezintă o continuare firească a demersurilor noastre de dezvoltare instituțională […] și ne apropie de obiectivul principal de a crea un mediu educațional și de cercetare competitiv, care să sprijine inovarea și să contribuie la dezvoltarea regiunii noastre”, a declarat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC.

Impactul proiectelor

Proiectele vor crește accesul la servicii educaționale de calitate pentru peste 2000 de studenți anual, inclusiv pentru cei proveniți din grupuri vulnerabile (minim 10%). Noile infrastructuri și facilități vor asigura un mediu educațional incluziv și performant, adaptat cerințelor pieței muncii și inovației. Astfel, Universitatea Ovidius din Constanța se pregătește să joace un rol și mai important în formarea specialiștilor și în dezvoltarea economică a regiunii de sud-est a României.

Related Articles

Fii conectat

1,137FaniÎmi place
13,500CititoriConectați-vă
85AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

Latest Articles