Volumul de apă plătit către SC RAJA SA de Termocentrale Constanța a scăzut cu peste 60% în primele 3 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Mai exact, dacă în primele 3 luni ale anului trecut, consumul de apă al Termocentrale Constanța a fost de 305.274 mc, în aceeași perioadă a acestui an s-au consumat doar 114.422 mc. Altfel spus, contravaloarea a 190.852 de mc de apă înseamnă economie la bugetul local, bani care până acum erau aruncați pe apa sâmbetei, ajungând în pânza freatică. Acesta este volumul de apă care s-a pierdut anul trecut în doar 3 luni prin găurile conductelor vechi.
De la o lună la alta, eficiența modernizării rețelei de transport a agentului termic primar își arată beneficiile în sistemul municipal de termoficare. Pe măsură ce scade pierderea de energie termică pe rețeaua de transport, scad astfel consumurile specifice după cum urmează: scade necesarul de gaze pentru încălzirea apei introduse în sistem. În consecință, scade și numărul intervențiilor în rețea, care înseamnă săpături în carosabil și costuri pentru reparații. Toate acestea au condus la scăderea prețului local al energiei termice.
Evident că în acest fel scade valoarea subvenției unitare și valoarea pierderii induse, permițând municipalității să orienteze sumele astfel economisite către alte mari proiecte.
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Nu sunt vizibile toate eforturile noastre, dar sunt unele dintre cele mai serioase probleme cu care ne confruntăm în momentul de față și nu putem să le neglijăm. Începem lucrările și la noul CET. Eu unul nu am de gând să mă opresc aici, mai ales când știu că, prin astfel de lucrări, mă pot asigura că generațiile viitoare se pot bucura de un sistem de termoficare funcțional, fără avarii și opriri pentru revizii.
Amintim că etapa I a proiectului de modernizare a conductelor de transport a agentului termic a fost finalizată, etapa a III-a este aproape de final, în timp ce etapa a II-a a fost executată peste 50%. De asemenea, pentru etapa IV municipalitatea a emis ordinul de începere pentru proiectare și execuție, iar cererile de finanțare pentru etapele V și VI au fost depuse pe Fondul de Modernizare.