În primele 10 luni ale anului 2024, polițiștii au intervenit la peste 79.000 de apeluri sesizate prin Serviciul Național Unic de Apeluri de Urgență 112, cetățenii solicitând sprijin sau sesizâd diferite fapte de natură antisocială sau infracțiuni.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța, în primele 10 luni ale anului 2024, au fost sesizate 16.828 de infracţiuni, cu 975 mai multe decât în perioada similară a anului trecut, când au fost sesizate 15.853 de astfel de fapte. Comparând datele constatăm că se înregistrează o ușoară creștere a infracționalității sesizate în anul 2024 față de anul 2023 cu doar 6,15 procente.
Infracţiunile sesizate la IPJ Constanța reprezintă un procent 94,70% din totalul de 17.768 de infracţiuni sesizate la nivelul judeţului nostru, în care sunt incluse şi cele sesizate de la nivelul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, şi doar 3,59 % din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Poliţiei Române, care sunt în valoare de 467.536 infracţiuni. Analizând, se observă faptul că infracţionalitatea judiciară din cele 10 luni ale anului 2024 a înregistrat o ușoară creștere cu 2,77% faţă de perioada similară a anului trecut.
Infracţiuni contra persoanei
Dacă ne referim la infracţiunile contra persoanei, în primele 10 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere cu 10,74%, fiind sesizate 6.533 de infracţiuni contra persoanei, cu 634 mai multe fapte în perioada analizată față de cea similară a anului trecut, când au fost sesizate polișiștilor 5.899 infracțiuni.
Infracţiuni contra patrimoniului
În primele 10 luni ale anului 2024, au fost sesizate 6.801 infracţiuni contra patrimoniului, cu doar 52 de astfel de fapte mai multe decât în perioada similară a anului trecut, când erau sesizate 6.749 de fapte, ceea ce reprezintă o creștere foarte mică cu doar 0,77 procente.
Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 40,41% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanța.
Totuși, constatăm faptul că în cazul infracţiunilor de furt se înregistrează o scădere cu 7,26 procente, fiind înregistrate 3.088 de fapte, cu 242 mai puține decât în perioada similară a anului trecut, când au fost sesizate Poliției 3.330 de astfel de infracțiuni.
O scădere cu 16,43% s-a înregistrat și în cazul faptelor de tâlhărie, fiind sesizate doar 122 de infracțiuni în primele 10 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut când au fost sesizate 146 de astfel de fapte.
De asemenea, infracţionalitatea stradală sesizată constată o scădere cu 14,27 procente. Astfel, în perioada analizată, au fost sesizate 2.180 de infracţiuni stradale, din care 1.695 în mediul urban şi 485 în mediul rural, cu 363 mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Totodată și evaziunea fiscală înregistrează o scădere cu 1,99 procente, fiind sesizate 1.081 infracţiuni economico-financiare, cu 22 mai puține decât în perioada similară a anului trecut (1.103).
În acest context, infracţiunile înregistrate la I.P.J. Constanța la Codul Vamal sunt de 8 astfel de fapte, cu 2 mai puține decât în perioada similară a anului 2023 (10), ceea ce reprezintă o scădere cu 20%. Infracțiunile de evaziune fiscală în care s-au întocmit dosare penale de către polițiștii constănțeni sunt în număr de 114, cu 34 mai multe astfel de fapte decât în perioada similară a anului 2023 (80), ceea ce reprezintă o creștere cu 42,50%.
În materie de siguranța rutieră, scăderi au înregistrat indicatorii privind numărul persoanelor rănite ușor în accidente rutiere. Astfel, de la 1.192 de persoane rănite ușor în primele 10 luni ale anului 2023, la 1.127 de persoane vătămate corporal ușor în primele 10 luni ale anului 2024, ceea ce indică o scădere cu 5,45 de procente. Polițiștii rutieri constănțeni au reţinut în vederea suspendării sau anulării dreptului de a conduce autovehicule 5.631 de permise de conducere, cu mai mult de 2,19% permise reținute faţă de perioada similară a anului 2023 (5.510). O creștere semnificativă s-a evidențiat în cazul contravențiilor constatate de către Poliția de Siguranță Rutieră, comparativ cu perioada analizată a anului trecut, polișiștii aplicând cu 13.553 mai multe sancțiuni la regimul circulației decât în anul precedent, ceea ce reprezintă un + 38,47% sancțiuni.
La nivelul judeţului Constanța, s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului accidentelor de circulaţie cu +13 astfel de evenimente, de la 947 în primele 10 luni ale anului 2023, la 960 de accidente, indicând o creștere de doar 1,37% evenimente rutiere soldate cu victime. Din analiza efectuată de polițiști, se consatată faptul că se înregistrează, în anul 2024, cu o persoană mai mult care a decedat ca urmare a produceri unui accident rutier, de la 48 la 49 de astfel de persoane în primele 10 luni 2024. Persoanele rănite grav în accidente rutiere constată o creștere cu 13,20 procente, de la 53 de persoane pentu perioada analizată a anului 2023, la 60 persoane în anul 2024.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere în anul 2024 sunt viteza neadaptată la condițiile de drum sau configurația acestuia, traversarea pietonilor prin loc nepermis și neacordarea de prioritate pietnilor, astfel recomandăm tuturor participanțiolor la trafic fie ei șoferi sau pietoni o atenție sporită și o responsabilitate mai mare. Polițiștii s-au implicat cu operativitate în prinderea mai multor autori de infracțiuni, și reamintim cazurile infracțiunilor de omor, ca cel de la sfârșitul lunii octombrie (24.10.2024), când în mai puțin de 4 minute polițiștii l-au identificat și condus la audieri pe autorul faptei. În aceeași lună, la data de 13 octombrie, polițiștii Secţiei 3 au acționat promp în cazul unui scandal în plină stradă, fapt pentru care două grupuri de tineri au fost conduse la sediul poliţie pentru cercetări.
Pe linia investigării criminalității economico-financiare, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Fiscale au documentat activitatea infracțională, în cadrul operațiunii JUPITER, privind infracțiuni de delapidare, abuz în serviciu, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals, reținându-se că mai multe persoane cu funcții de conducere din cadrul unui ocol silvic au delapidat sume mari de bani din bugetul ocolului silvic, prin pontarea fictivă a unor lucrători zileri.
Tot în luna octombrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu au acționat pentrui creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme supuse autorizării. Astfel, s-au efectuat peste 300 de percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. Totodată, s-a documentat activitatea infracţională a unei societăți comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat arme, pe teritoriul României, mai exact, 22 de arme neletale, toate supuse autorizării, 200 de unități de muniție neletală și o arbaletă supusă notificării fiind ridicate de polițiști.
Precizăm faptul că, în perioada analizată, polițiștii rutieri au acționat permanent pentru ca toți participanții la trafic să fie în siguranță, prin limitarea excesului de viteză, depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise. Astfel, au fost organizate peste 100 de acțiuni de amploare, în cadrul cărora autorii unor infracțiuni la regimul rutier au fost depistați în scurt timp, polițiștii luând măsurile legale în aceste cazuri. Amintim cazul șoferului care a condus sub influența băuturilor alcoolice, care la data de 8 august a.c., a fost implicat într-un accident rutier și a fugit de la fața locului, iar în scurt timp, a fost depistat de polițiști în extravilanul localității 23 August din județul Constanța.
De asemenea, în noaptea de 21/22 august, un echipaj de poliţie rutieră, la controlul efectuat asupra unui vehicul, au descoperit şi ridicat aproximati 100 de grame cannabis dintr-o mașină. Ulterior, au fost puse în aplicare 4 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Constanţa, Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, fiind descoperite şi ridicate 100 de comprimate de ecstasy, cantităţi de amfetamină și ketamine, 3 persoane fiind reținute, ulterior arestate preventiv.
Prioritatea pietonilor, respectarea limitelor de viteză și evitarea consumului de alcool sau substanțe interzise sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor rutiere, astfel polițiștii constănțeni continuă să fie prezenți pe drumurile publice, iar sancțiunile pentru încălcarea legii pot fi severe. Iar ca exemplu semnificativ, reamintim, cazul dîn luna octombrie a acestui an, când polițiștii Serviciul Municipal de Siguranță Rutieră au acționat pentru prinderea în flagrant a conducătorilor auto participanți la întreceri neautorizate pe drumurile publice, ocazie cu care, au fost depistați 4 tineri, care ar fi participat la curse ilegale de mașini pe strada Industrială din municipiul Constanța, fiind intocmite dosare penale.
Astfel, de exemple sunt relevante pentru activitatea și eficiența poliției constănțene și reasigurăm cetățenii de permanenta impicare profesionistă a polițiștilor IPJ Constanța pentru asigurare linistii și ordinii pubilce.