Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii se îndepărtează din ce în ce mai mult de instituţia numită „familie”.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial şi Ziua familiei române. În prezent, situaţia familiilor din România s-a schimbat radical, mă refer la egalitatea dintre femei şi bărbaţi. Prin egalitate se înţelege nivelul egal de vizibilitate, autonomie, responsabilitate şi participare a celor două sexe în toate sferele vieţii publice şi private. Femeile şi bărbaţii au aceleaşi drepturi, obligaţii şi posibilităţi cu privire la: a avea un loc de muncă care să le asigure independenţa economică; a se implica în gospodărie şi creşterea copiilor; a participa la viaţa politică, sindicală, culturală, la activităţile comunitare.
Chiar dacă dezideratele amintite sunt încă departe de a fi atinse din cauza necunoaşterii și nerespectării legislaţiei existente, procesului anevoios de schimbare a mentalităţilor, lipsei politicilor şi măsurilor afirmative, mecanismelor greoaie de pedepsire a cazurilor de discriminare, îmbunătăţirea condiţiei femeilor în societate şi în familie este o realitate în România.
„Consider că o familie durabilă poate rezista până la adânci bătrâneţi – aşa cum se spune -,doar prin iubire, încredere, respect reciproc, toleranţă, bună înţelegere, comunicare. Sunt încredinţată, de asemenea, că stima şi încrederea de care trebuie să dea dovadă cei doi soţi în relaţia de cuplu sunt pilonii construcţiei şi dezvoltării în timp a familiilor, mai ales în această perioadă zbuciumată prin care trecem cu toţii. Este cu siguranţă mult mai dificil să păstrezi acum o familie unită, deoarece în prezent suntem supuşi influenţelor venite din partea noilor cuceriri informaţionale, asaltaţi de diferite tentaţii, afectaţi de stresul permanent pentru asigurarea traiului de zi cu zi, dar şi de situaţia îngrijorătoare a dezumanizării oamenilor, a crizei morale şi spirituale manifestate, din nefericire, la scară din ce în ce mai extinsă. Cu toate acestea, îmi exprim speranța că noțiunile sacre care conduc la întemeierea familiilor vor fi perpetuate, astfel încât România să poată conta pe generațiile viitoare. La Mulți Ani tuturor familiilor din județul Constanța și din toată România!”, a subliniat secretarul în exercițiu al Clubului Rotary „Cetatea Tomis”, Aida Ciortan.