În această zi din 1930, Constantinopolul a fost redenumit Istanbul

1952c07bdd În această zi din 1930, Constantinopolul a fost redenumit Istanbul

Redenumirea oraşului a făcut parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a Turciei şi de îndepărtare a ţării de trecutul său otoman. Astăzi, Istanbul este cel mai mare oraş din Turcia şi rămâne un important centru cultural şi economic în regiune.

Redenumirea oraşelor din Turcia a început în 1916 cu Enver Paşa, unul dintre autorii genocidelor creştine.
Potrtivit GreekCityTimes, aproximativ 12.000-14.000 de sate au fost schimbate în nume turceşti între 1916 şi 1930 de guvernele succesive într-un program de turcificare.
Istanbul a fost capitala atât a Imperiului Roman de Răsărit (bizantin) cât şi a Imperiului Otoman. În 330, când Constantin cel Mare a făcut din oraş capitala Imperiului Roman de Răsărit, Bizanţul a fost redenumit Constantinopol în onoarea lui.
A rămas Constantinopol chiar şi după ce turcii au capturat oraşul în 1453.
În secolul al XIII-lea, arabii foloseau denumirea Istinpolin, un „nume” pe care îl auziseră pe bizantinii vorbitori de greacă – în special „ein tin polin”. Aceasta a fost de fapt o expresie grecească însemnând „la oraş”, oraşul fiind o referire la Constantinopol.
Prin permutările de vorbire de-a lungul secolelor, numele a devenit Istanbul.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/cultura-media/in-aceasta-zi-din-1930-constantinopolul-a-fost-redenumit-istanbul-21739813

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.