„Marin Preda par lui-même. Exact în această ipostază îl fixează şi Bogdan Răileanu. Marin al lui pare un personaj care şi-ar fi găsit foarte bine locul în romanele lui Preda. E prima calitate a cărţii – efect, fără dubii, al unor îndelungi calcule de strategie narativă: faptul că e scrisă à la manière de Marin Preda. De cele mai multe ori, e vorba de stil indirect liber, care permite o mobilitate narativă, un joc al vocilor, puse când pe seama protagonistului, când asumate de un narator distinct, care evaluează totul de la distanţă. Dar se mai petrece un lucru provocator, atât pentru cititor, cât şi, sunt convins, pentru scriitor: un proces de contaminare premeditată, o asimilare a ticurilor, a viziunii specifice cărţilor autorului Celui mai iubit dintre pământeni.” (Bogdan Creţu)
Probabil citatul acesta, care surprinde esenaţ cărţii, vă va incita la lectură. Cartea a apărut în anul centanarului naşterii lui Marin Preda şi, umilă părere, este unul dintre cele mai bune volume apărute în colecţia ”Biografii romanţate” care apare la Editura Polirom de câţiva ani. Autorul, Bogdan Răileanu, a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti, a publicat volumul de povestiri „Tot spaţiul dintre gândurile mele” şi romanele „Dinţii ascuţiţi ai binelui” şi „Teoria apropierii”.
E o biografie cu multe scene memorabile, chiar de la început – episodul în care un profesor citeşte în faţa clasei un reumat făcut de Preda, în timp ce acesta fixează o bucată de pâine aruncată pe sub bancă.
Prin urmare, avem, cum s-a spus, un roman despre Marin Preda scris după reţeta Marin Preda. Ceea ce e din capul locului un câştig. Apar evenimente pe care le cunoaştem şi ni se pare că suntem de faţă. Apar personaje ştiute, unele celebre, care nu distonează prin nimic. Totul este autentic şi mai ales, tot ce e imaginat este credibil. Nu lipsesc descrierile anxietăţilor, nici comportamnetul „ca un zeu războinic şi morocănos”. La un loc, acestea înseamnă reuşită.
Bogdan Răileanu – Preda. Adevărul ca o pradă. Editura Polirom, colecţia Biografii romanţate. 289 pag.
Sursa stire: