A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

6d28357e57 A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

Oraşul include piramide, coloane de piatră, trei pieţe şi alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a comunicat institutul INAH.

INAH a spus că oraşul, pe care l-a numit Ocomtun - însemnând „coloană de piatră” în limba maya yucateca – ar fi fost un centru important pentru regiunea joasă centrală a peninsulei între 250 şi 1000 d.Hr.

Este situat în rezervaţia ecologică Balamku din peninsula Yucatan a ţării şi a fost descoperit în timpul căutării unei porţiuni de junglă în mare măsură neexplorate, mai mare decât Luxemburg.

Căutarea a avut loc între martie şi iunie folosind tehnologia de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR).

Civilizaţia Maya, cunoscută pentru calendarele sale matematice avansate, a cuprins sud-estul Mexicului şi părţi din America Centrală.

Prăbuşirea civilizaţiei maiaşe a avut loc cu secole înainte de sosirea conchistadorilor spanioli, ale căror campanii militare au văzut ultima fortăreaţă căzând la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Situl Ocomtun are o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurat de zone umede extinse, care include mai multe structuri piramidale de până la 15 metri înălţime, a declarat arheologul principal Ivan Sprajc într-un comunicat.

Oraşul avea şi un teren de jocuri cu mingea. Se crede că jocul a avut un scop religios important.

Sprajc a spus că echipa sa a găsit, de asemenea, altare centrale într-o zonă mai aproape de râul La Riguena, care ar fi putut fi concepute pentru ritualuri comunitare, deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege culturile care au trăit acolo cândva.

Oraşul s-ar fi prăbuşit probabil în jurul anilor 800 - 1000 d.Hr., judecând din materialele extrase din clădiri, transmite US News.

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/externe/a-fost-descoperit-un-nou-oras-maias-cu-piramide-de-15-metri-inaltime-21958990

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.