Salmonella şi Campylobacter nu mai răspund la medicamentele antimicrobiene utilizate în mod obişnuit

260efd48dc Salmonella şi Campylobacter nu mai răspund la medicamentele antimicrobiene utilizate în mod obişnuit

Potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), rezistenţa simultană la mai multe medicamente la om a fost, în general, constatată la niveluri scăzute, cu excepţia câtorva tipuri, cum ar fi Salmonella şi Campylobacter, în multe ţări din regiunea europeană.

"Rezistenţa la antibiotice, care afectează oamenii, animalele şi mediul înconjurător, este una dintre cele mai grave ameninţări cu care ne confruntăm la nivel mondial”, spun Mike Catchpole şi Carlos Das Neves, directori ştiinţifici ai Ecdc şi, respectiv, Efsa, se arată pe site-ul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Cu toate acestea, au existat tendinţe încurajatoare în mai multe ţări: s-a constatat că un procent tot mai mare de bacterii provenite de la animale destinate producţiei de alimente este sensibil la toate antimicrobienele testate.

În plus, prevalenţa beta-lactamazelor cu spectru extins (Esbl) şi a beta-lactamazelor producătoare de E. coli (AmpC) (enzime care conferă bacteriilor capacitatea de a rezista la acţiunea diferitelor antibiotice) este în scădere, raportează cele două autorităţi.

O scădere a rezistenţei Salmonella la ampicilină şi tetraciclină la om a fost, de asemenea, observată în mai multe ţări între 2013 şi 2021. Datele arată, de asemenea, o tendinţă de scădere a rezistenţei Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni şi la găini. Acest antibiotic este esenţial pentru tratamentul campilobacteriozei.

Raportul arată, totuşi, o tendinţă de creştere a rezistenţei S. Enteritidis şi C. jejuni la ciprofloxacină la om, microorganismele care provoacă cele mai multe cazuri de salmoneloză şi campilobacterioză.

Tendinţe similare au fost observate pentru Campylobacter jejuni de la pui între 2009 şi 2020, rezistenţa la ciprofloxacină crescând în mai multe ţări. Nivelul de rezistenţă la ciprofloxacină la Campylobacter este acum atât de ridicat, notează raportul, încât acest antibiotic nu mai poate fi recomandat pentru tratamentul infecţiilor grave la om.

Prin urmare, ECDC şi EFSA avertizează că episoadele de rezistenţă la aceste produse "trebuie monitorizate şi investigate".

Sursa stire:

https://www.mediafax.ro/sanatate/salmonella-si-campylobacter-nu-mai-raspund-la-medicamentele-antimicrobiene-utilizate-in-mod-obisnuit-21668334

Conținutul website-ului www.stiriconstanta.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.